Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaczane kuleczki to bardzo prosta w przygotowaniu przekąska, która znakomicie sprawdzi się na każdej imprezie. Możecie zaserwować je w towarzystwie sosu koktajlowego lub jeśli lubicie pikantne nuty smakowe, podajcie je z salsą z dodatkiem papryczek chili. Sekretem smaku kuleczek jest niezwykle chrupiąca panierka i miękkie serowo-ziemniaczane wnętrze.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 92
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 830
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 908
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 92
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 830
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 908
Składniki
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze części i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź, dodaj masło i zmiażdż za pomocą tłuczka do ziemniaków. Odstaw do przestudzenia.
Do chłodnych ziemniaków dodaj 1 jajko, starty ser, mąkę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość dokładnie wymieszaj, tak, aby uzyskać jednolitą masę.
Do głębokiego talerza wbij pozostałe jajka i rozkłóć za pomocą widelca. Na płaski talerz wysyp bułkę tartą.
Zwilżonymi dłońmi nabieraj masę ziemniaczaną i w rękach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczaj je najpierw w bułce tartej, następnie w jajku i ponownie w bułce tartej.
W głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Smaż kulki z każdej strony na złoty kolor. Wyławiaj łyżką cedzakową i wykładaj na ręcznik papierowy – wchłonie on nadmiar oleju.