Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaczane kuleczki to bardzo prosta w przygotowaniu przekąska, która znakomicie sprawdzi się na każdej imprezie. Możecie zaserwować je w towarzystwie sosu koktajlowego lub jeśli lubicie pikantne nuty smakowe, podajcie je z salsą z dodatkiem papryczek chili. Sekretem smaku kuleczek jest niezwykle chrupiąca panierka i miękkie serowo-ziemniaczane wnętrze.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22462
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14692
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4530
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43784
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 577
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 565
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22462
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14692
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4530
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43784
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 577
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 565
Składniki
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze części i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź, dodaj masło i zmiażdż za pomocą tłuczka do ziemniaków. Odstaw do przestudzenia.
Do chłodnych ziemniaków dodaj 1 jajko, starty ser, mąkę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość dokładnie wymieszaj, tak, aby uzyskać jednolitą masę.
Do głębokiego talerza wbij pozostałe jajka i rozkłóć za pomocą widelca. Na płaski talerz wysyp bułkę tartą.
Zwilżonymi dłońmi nabieraj masę ziemniaczaną i w rękach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczaj je najpierw w bułce tartej, następnie w jajku i ponownie w bułce tartej.
W głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Smaż kulki z każdej strony na złoty kolor. Wyławiaj łyżką cedzakową i wykładaj na ręcznik papierowy – wchłonie on nadmiar oleju.