Do góry

Przekąski Przepis na:

Kurczak miodowo - musztardowy

Kurczak miodowo - musztardowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 573

Dodano:

Odsłon: 2260

Smaczna przekąska.

Składniki

  • 6 filetów z piersi kurczaka
  • szczypta soli i pieprzu
  • 4 łyżeczki miodu wielokwiatowego
  • 5 łyżeczek musztardy Kamis sarepska
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka czosnku
  • masło lub olej do wysmarowania formy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw musimy dobrze umyć kurczaka, osuszyć i pokroić na równe kawałki (aby wszystkie kawałki kurczaka upiekły się w tym samym czasie). W małej miski dobrze wymieszać miód z musztardą, bazylią, papryką, majerankiem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Potem formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka (firma przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo). Do formy wykładamy kurczaka i częścią sosu polewamy kurczak. Następnie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) i pieczemy przez około 30 minut. Po 30 minutach przewrócić kurczaka na drugą stronę i polać resztą sosu. Pieczemy go przez 25 minut. Odstawić na 10 minut przed podaniem, aby kurczak ostygł.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 13 kwietnia 2016 Bardzo dziękujemy za ten przepis - zamieściliśmy go w naszym zestawieniu 20 ciekawych przepisów na dania z kurczakiem - https://smaker.pl/newsy-20-smacznych-pomyslow-na-kurczaka,1899062,a,.html

Pozdrawiamy :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń