Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1399
Dodano: 30.11.2009
Odsłon: 30029
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
DZIEŃ WCZEŚNIEJ: Udka dokładniej umyj, włóż do garnka, zalej 0,5 litra mlekiem, wsyp łyżkę soli i wstaw do lodówki. (nie zrażaj się w tym momencie :P)
Następnego dnia: Do garnka z kurczakiem wsyp przyprawy: pieprz, vegetę, przyprawę do kurczaka i curry. Wymieszaj, postaw na ogniu i gotuj, aż kurczak będzie miękki (nie przesadzaj z ogniem, nic tu nie da się przyśpieszyć). Nie zrażaj się kożuchami na mleku- tak musi być.
Gdy kurczak się już ugotuję wylej cale mleko, umyj dokładnie udka i osusz. Do jednej miseczki wlej jajko i rozmieszaj. Do drugiej wsyp bułkę tartą, wymieszaj ją z panierką do kurczaka z sezamem. Panieruj udka najpierw w jajku, a następnie w bułce z panierką.
Nagrzej piekarnik, wstaw udka i piecz aż będą złoto- brązowe (ok. 20min). Trudno mi to określić, bo ja je piekę w prodiżu, a on działa trochę na innych zasadach :) Podobno można je też usmażyć na patelni w głębokim tłuszczu. Tak czy tak są pyszne :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (13)

Konto usunięte 07 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawy przepis - do ulubionych2 Kto głosował? | Odpowiedz

trele-morele 02 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Tosca - własnie dlatego napisałam, że prawie jak Nigell'i, zawsze modyfikuje przepisy po smojemu ;) Mam nadzieje ze i tak wszystkim będzie smakować, a co do przypraw to myślę, że jest tu ogromna dowolność.2 Kto głosował? | Odpowiedz

EwwRaa 02 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
No,no... Przepis świetny - jutro wprowadzam go do własnej kuchni,szczególnie po Waszych komentarzach ;)Pozdrawiam!
2 Kto głosował? | Odpowiedz

Tosca 02 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Ale Nigella vegety chyba nie używała... Wolałabym, idąc tropem irmy, użyć ostrej papryki...2 Kto głosował? | Odpowiedz

trele-morele 02 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
agulaaPiekąc w prodiżu najpierw wysmarowałam cały masłem, a później dodałam trochę kawałków na mięso. W sumie zużyłam mniej więcej 1/4 kostki.
2 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 01 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Dzisiaj zrobiłam pałeczki drobiowe wg Twojego przepisu i jestem pod wrażeniem. To było PYSZNE!!! Smażyłam na głębokim tłuszczu w rondlu i jedynie żałuje, że do bułki tartej i przyprawy do kurczaka nie dodałam ostrej papryki , byłyby bardziej pikantne. Najważniejsze jednak , że były bardzo smaczne i chrupiące. Super przepis już dodałam do ulubionych. Pozdrawiam.2 Kto głosował? | Odpowiedz

agulaa 01 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Mniam! Wygląda super. Mam tylko pytanie: ile tłuszczu dodajesz do pieczenia w prodiżu, bo tez zamierzam go upiec w takowym urządzeniu:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

agulaa 01 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Wygląda super i na pewno w tym tygodniu zagości na moim stole. Mam tylko jedno pytanie, tez będę piekła je w prodiżu, więc zapytuję ile trzeba tłuszczu dodać do pieczenia?? pozdrawiam serdecznie2 Kto głosował? | Odpowiedz

Sugarspice 01 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
pozdrawiam fanke Nigelli :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 01 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
no , no ciekawe - gotowane na mleku mogą być naprawdę pyszne2 Kto głosował? | Odpowiedz