Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-03-2024
Kurczak w cieście drożdżowym
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2141
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 141
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2141
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 141
Składniki
Przygotowanie ciasta W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać sól, cukier, wymieszać. Gdy drożdże już będą rozpuszczone dodać mąkę i zarobić ciasto, gdy będzie miało konsystencje gęstej śmietany, dodać jajko oraz stopione przestudzone masło. Stopniowo dodawać mąkę i zagnieść ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto będzie już wyrośnięte podzielić na dwie równe części rozwałkować w okrąg (można wyciąć od miski aby dwa placki były jednakowej wielkości).
Przygotowanie nadzienia Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, a następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebulka będzie już podsmażona dodać marchewkę startą na grubych oczkach tarki i dodać do cebuli. Smażyć 2-3 minuty, po upływie tego czasu gdy marchewka będzie już miękka, dodać mięso mielone drobiowe. Wszystko razem podsmażyć i odstawić do wystudzenia. Gdy będzie już wystudzone doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryka. Na koniec dodać starty na tarce żółty ser i wszystko wymieszać.
Składanie ciasta pokazane na filmie. Na pierwszy placek (w kształcie koła) rozłożyć farsz, tak aby nie było do samej krawędzi. Krawędzie posmarować roztrzepanym jajkiem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i dobrze docisnąć brzegi. Na środku postawić szklankę i ponacinać, a następnie każdy kawałek wywinąć. Na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni 25-35 minut.