Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2328 Ocena: 51780
Dodano: 10.08.2014
Odsłon: 561
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Łyżeczkę oliwy mieszamy z posiekanym czosnkiem i kuminem. Końce skrzydełek odcinamy i wyrzucamy. Resztę dzielimy na mniejsze kawałki. Małe pałki z kurczaka i skrzydełka płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso obtaczamy w przygotowanej marynacie i odstawiamy do lodówki na 15 min.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżeczki oliwy i smażymy na niej (partiami) kurczaka na złoty kolor. Mięso przekładamy do brytfanki i pieczemy przez 10-15 min.
W tym czasie resztę oliwy mieszamy z pokrojonymi w kostkę pomidorami (bez gniazd nasiennych) ,octem winnym i bazylią.
Upieczonego kurczaka przekładamy do ceramicznej miski i mieszamy z dressingiem pomidorowym. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 4 godziny do lodówki.
Przystawkę podajemy godzinę od wyciągnięcia z lodówki ,by nabrało temperatury pokojowej. Najlepiej smakuje z bagietką.
Na skróty
Komentarze do przepisu (12)

BEATA1978 21 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Pyszne danie i pięknie podane.0 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 13 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
lubie takie smaki, na pewno jest pyszny.1 Kto głosował? | Odpowiedz

ggosienka68 11 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Pyszności, a zdjęcie jak zwykle- klasa :))1 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 11 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
no ba, wiadomo, że pyszne :-D i pieknie podane :-)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 10 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Wygląda bajecznie - pyszności! :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

lidka5x5 10 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Mięsko powinno być smakowite w tym połączeniu:))) Odpowiedzi: 3 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 10 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Aleś mi tu smaku narobił, brzmi i wygląda bardzo smakowicie :)Piękna miska :) Odpowiedzi: 2 ▼
2 Kto głosował? | Odpowiedz