Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak dla mnie bardziej aromatyczna i wyrazista niż tradycyjna robiona na ziarnach pszenicy.
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1532
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7375
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2874
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1532
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7375
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2874
Składniki
Rodzynki zalać koniakiem i odstawić do nasączenia przez całą noc. Po czym odsączyć. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Mak opłukać, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zemleć w maszynce 2 lub 3 razy. Połączyć z pęczakiem, miodem oraz z cukrem pudrem i ekstraktem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać ze śmietanką i wstawić na kilka godzin do lodówki. Rada: Aby kutia nie była mdła w smaku rodzynki nasączamy alkoholem. Wtedy staje się ona bardziej wyrazista. Nie musi to być koniak. Możemy dodać inny alkohol, który akurat mamy, np. brandy, pigwówkę, wiśniówkę...