Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak dla mnie bardziej aromatyczna i wyrazista niż tradycyjna robiona na ziarnach pszenicy.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 976
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 109
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2163
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4179
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 976
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 109
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2163
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4179
Składniki
Rodzynki zalać koniakiem i odstawić do nasączenia przez całą noc. Po czym odsączyć. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Mak opłukać, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zemleć w maszynce 2 lub 3 razy. Połączyć z pęczakiem, miodem oraz z cukrem pudrem i ekstraktem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać ze śmietanką i wstawić na kilka godzin do lodówki. Rada: Aby kutia nie była mdła w smaku rodzynki nasączamy alkoholem. Wtedy staje się ona bardziej wyrazista. Nie musi to być koniak. Możemy dodać inny alkohol, który akurat mamy, np. brandy, pigwówkę, wiśniówkę...