Do góry

Przekąski Przepis na:

Kwiaty dyni w cieście naleśnikowym

Kwiaty dyni w cieście naleśnikowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 577

Dodano:

Odsłon: 226

Kwiaty dyni w cieście naleśnikowym to przysmak dawnych lat. Na taki przysmak mogą sobie pozwolić dzisiaj właściciele ogrodów i działek, którzy hodują dynię. Smażone kwiaty dyni smakują przyjemnie i słodkawo. Smak nadaje im ciasto naleśnikowe. Można je doprawić w dowolny sposób, tak jak lubimy, polecam!

Składniki

  • 300 g kwiatów dyni
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 100 g żółtego sera
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kwiaty dyni w cieście naleśnikowym

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe. Zmiksować dokładnie mleko z mąką, olejem, jajkiem i szczyptą cukru. Powinno wyjść nie za gęste i nie za wodniste. Do ciasta naleśnikowego dodać ser żółty starty na małych oczkach, wymieszać.

  2. Umyte kwiaty zanurzać w cieście trzymając je nad pojemnikiem z ciastem aby nadmiar ciasta spłynął. Tak przygotowane kwiaty kłaść na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażyć na rumiano z obu stron. Po usmażeniu układać kwiaty na papierowym ręczniku by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać na ciepło, ponieważ takie smakują o wiele lepiej niż na zimno.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń