Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łazanki wigilijne to pyszna, rozgrzewająca potrawa składająca się z kapusty, makaronu i grzybów. Tę wersję łazanek przygotuj, gdy przyjdzie ochota na pożywne, sycące danie, ponieważ potrawa zawiera kiełbasę. Możesz także dodać kawałek domowej wędzonki do łazanek, które zostały z Wigilii i zjeść to danie w Święta.
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 74
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 871
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 146
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 74
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 871
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 146
Składniki
Odciśnij nadmiar płynu z kapusty kiszonej i potnij ją na mniejsze kawałki. Następnie przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Zalej wodą, by przykryć powierzchnię i gotuj około 20 minut. Następnie wyłącz i osusz kapustę na sicie.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al’dente, odcedź i odłóż. Surową kapustę drobno poszatkuj, pieczarki i kiełbasę pokrój w półplasterki, a obraną cebulę w drobną kostkę. Przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Do średniego garnka włóż surową kapustę, zalej wodą i gotuj około 15 minut, aby warzywo zmiękło. Następnie odsącz.
Na dużej patelni rozgrzej olej, obsmaż kiełbasę i odłóż na talerz. To samo zrób z pieczarkami, choć je możesz podsmażyć dłużej, by zdążyły puścić sok, po czym także odłóż na talerz. Na końcu dolej 2 łyżki oleju i podsmaż, aż stanie się złota. Dodaj czosnek, majeranek i smaż kolejne 30 sekund. Na patelnię dodaj ugotowaną kapustę, a po chwili resztę wcześniej przygotowanych składników. Przesmaż całość kilka minut, aż smaki się połączą. Dopraw solą i (obficie) pieprzem. Podawaj gorące.