Łazanki wigilijne to pyszna, rozgrzewająca potrawa składająca się z kapusty, makaronu i grzybów. Tę wersję łazanek przygotuj, gdy przyjdzie ochota na pożywne, sycące danie, ponieważ potrawa zawiera kiełbasę. Możesz także dodać kawałek domowej wędzonki do łazanek, które zostały z Wigilii i zjeść to danie w Święta.
Łazanki wigilijne
Składniki
- 200 g kiszonej kapusty
- 300 g świeżej kapusty
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g makaronu łazanki
- 200 g pieczarek
- 200 g kiełbasy wędzonej
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Składniki
- 200 g kiszonej kapusty
- 300 g świeżej kapusty
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g makaronu łazanki
- 200 g pieczarek
- 200 g kiełbasy wędzonej
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Etapy przygotowania
Odciśnij nadmiar płynu z kapusty kiszonej i potnij ją na mniejsze kawałki. Następnie przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Zalej wodą, by przykryć powierzchnię i gotuj około 20 minut. Następnie wyłącz i osusz kapustę na sicie.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al’dente, odcedź i odłóż. Surową kapustę drobno poszatkuj, pieczarki i kiełbasę pokrój w półplasterki, a obraną cebulę w drobną kostkę. Przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Do średniego garnka włóż surową kapustę, zalej wodą i gotuj około 15 minut, aby warzywo zmiękło. Następnie odsącz.
Na dużej patelni rozgrzej olej, obsmaż kiełbasę i odłóż na talerz. To samo zrób z pieczarkami, choć je możesz podsmażyć dłużej, by zdążyły puścić sok, po czym także odłóż na talerz. Na końcu dolej 2 łyżki oleju i podsmaż, aż stanie się złota. Dodaj czosnek, majeranek i smaż kolejne 30 sekund. Na patelnię dodaj ugotowaną kapustę, a po chwili resztę wcześniej przygotowanych składników. Przesmaż całość kilka minut, aż smaki się połączą. Dopraw solą i (obficie) pieprzem. Podawaj gorące.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

To pyszny sos na zimno, idealny do jajek, wędlin czy kanapek. Robi się go bły...
Odsłon: 337
Ostatnio komentowane przepisy

To pyszny sos na zimno, idealny do jajek, wędlin czy kanapek. Robi się go bły...
Odsłon: 337



Składniki
- 200 g kiszonej kapusty
- 300 g świeżej kapusty
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g makaronu łazanki
- 200 g pieczarek
- 200 g kiełbasy wędzonej
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Odciśnij nadmiar płynu z kapusty kiszonej i potnij ją na mniejsze kawałki. Następnie przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Zalej wodą, by przykryć powierzchnię i gotuj około 20 minut. Następnie wyłącz i osusz kapustę na sicie.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al’dente, odcedź i odłóż. Surową kapustę drobno poszatkuj, pieczarki i kiełbasę pokrój w półplasterki, a obraną cebulę w drobną kostkę. Przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Do średniego garnka włóż surową kapustę, zalej wodą i gotuj około 15 minut, aby warzywo zmiękło. Następnie odsącz.
Na dużej patelni rozgrzej olej, obsmaż kiełbasę i odłóż na talerz. To samo zrób z pieczarkami, choć je możesz podsmażyć dłużej, by zdążyły puścić sok, po czym także odłóż na talerz. Na końcu dolej 2 łyżki oleju i podsmaż, aż stanie się złota. Dodaj czosnek, majeranek i smaż kolejne 30 sekund. Na patelnię dodaj ugotowaną kapustę, a po chwili resztę wcześniej przygotowanych składników. Przesmaż całość kilka minut, aż smaki się połączą. Dopraw solą i (obficie) pieprzem. Podawaj gorące.