Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łazanki wigilijne to pyszna, rozgrzewająca potrawa składająca się z kapusty, makaronu i grzybów. Tę wersję łazanek przygotuj, gdy przyjdzie ochota na pożywne, sycące danie, ponieważ potrawa zawiera kiełbasę. Możesz także dodać kawałek domowej wędzonki do łazanek, które zostały z Wigilii i zjeść to danie w Święta.
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 735
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 550
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 137
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 2429
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 5432
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 735
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 550
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 137
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 2429
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 5432
Składniki
Odciśnij nadmiar płynu z kapusty kiszonej i potnij ją na mniejsze kawałki. Następnie przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Zalej wodą, by przykryć powierzchnię i gotuj około 20 minut. Następnie wyłącz i osusz kapustę na sicie.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al’dente, odcedź i odłóż. Surową kapustę drobno poszatkuj, pieczarki i kiełbasę pokrój w półplasterki, a obraną cebulę w drobną kostkę. Przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Do średniego garnka włóż surową kapustę, zalej wodą i gotuj około 15 minut, aby warzywo zmiękło. Następnie odsącz.
Na dużej patelni rozgrzej olej, obsmaż kiełbasę i odłóż na talerz. To samo zrób z pieczarkami, choć je możesz podsmażyć dłużej, by zdążyły puścić sok, po czym także odłóż na talerz. Na końcu dolej 2 łyżki oleju i podsmaż, aż stanie się złota. Dodaj czosnek, majeranek i smaż kolejne 30 sekund. Na patelnię dodaj ugotowaną kapustę, a po chwili resztę wcześniej przygotowanych składników. Przesmaż całość kilka minut, aż smaki się połączą. Dopraw solą i (obficie) pieprzem. Podawaj gorące.