Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łazanki wigilijne to pyszna, rozgrzewająca potrawa składająca się z kapusty, makaronu i grzybów. Tę wersję łazanek przygotuj, gdy przyjdzie ochota na pożywne, sycące danie, ponieważ potrawa zawiera kiełbasę. Możesz także dodać kawałek domowej wędzonki do łazanek, które zostały z Wigilii i zjeść to danie w Święta.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 706
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 589
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3442
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 912
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 706
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 589
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3442
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 912
Składniki
Odciśnij nadmiar płynu z kapusty kiszonej i potnij ją na mniejsze kawałki. Następnie przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Zalej wodą, by przykryć powierzchnię i gotuj około 20 minut. Następnie wyłącz i osusz kapustę na sicie.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al’dente, odcedź i odłóż. Surową kapustę drobno poszatkuj, pieczarki i kiełbasę pokrój w półplasterki, a obraną cebulę w drobną kostkę. Przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Do średniego garnka włóż surową kapustę, zalej wodą i gotuj około 15 minut, aby warzywo zmiękło. Następnie odsącz.
Na dużej patelni rozgrzej olej, obsmaż kiełbasę i odłóż na talerz. To samo zrób z pieczarkami, choć je możesz podsmażyć dłużej, by zdążyły puścić sok, po czym także odłóż na talerz. Na końcu dolej 2 łyżki oleju i podsmaż, aż stanie się złota. Dodaj czosnek, majeranek i smaż kolejne 30 sekund. Na patelnię dodaj ugotowaną kapustę, a po chwili resztę wcześniej przygotowanych składników. Przesmaż całość kilka minut, aż smaki się połączą. Dopraw solą i (obficie) pieprzem. Podawaj gorące.