Do góry

Przekąski Przepis na:

Leczo po mojemu

Leczo po mojemu

Autor:

Przepisów i artykułów: 1020 Ocena: 7018

Dodano:

Odsłon: 9099

Lubicie cukinię ? Ja osobiście uwielbiam pod każdą postacią a że zaczął się sezon na cukinię to można z tego warzywa wyczarować cuda i przygotować to co lubimy ja dziś proponuję leczo według mojego gustu ponieważ u mnie za bardzo nie lubią papryki więc przygotowałam inną wersję

Składniki

  • 980 g cukinii przed oczyszczeniem 0,5 większej sztuki,
  • 2 cebule 165 g obie,
  • 300 g pieczarek 10 sztuk,
  • 2 pętka kiełbasy śląskiej,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 koncentrat pomidorowy 160 g,
  • 300 g warzyw na patelnię,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 200 ml wody,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
  • 0,5 łyżki suszonego lubczyku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Leczo po mojemu

Przygotowanie

  1. Na początek przygotować warzywa i kiełbasę, cukinię umyć i usunąć gniazdo nasienne jeśli większe są pestki pokroić ją w grubszą kostkę, cebulę również pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki a nóżki pieczarki w kółeczka, kiełbasę pokroić w plasterki dowolnej grubości. Na głęboką patelnię lub do garnka wlać olej dodać cebulę i podsmażyć ja na rumiany kolor następnie dodać cukinię i podsmażyć ją na średnim ogniu do zmiany koloru

  2. Jak już podczas smażenia cukinia się zeszkliła dodać przygotowane pieczarki, podsmażyć a następnie posolić i posypać pieprzem smażąc dodać pięćdziesiąt ml wody i nadal smażyć do zmiany koloru pieczarek, po tym czasie dodać warzywa na patelnię i dalej smażyć na średnim ogniu do miękkości warzyw

  3. W trakcie duszenia się cukinii z pieczarkami i warzywami brokuł podzielić na mniejsze części a następnie dodać czosnek drobno pokrojony, liść laurowy, ziela angielskie oraz pieprz ziołowy i suszony lubczyk. Jak już całość ładnie jest podsmażona i warzywa są miękkie dodać kiełbasę wlać kolejne pięćdziesiąt ml wody i nadal smażyć do wyparowania dodanej wody można doprawić jeszcze solą według swego smaku

  4. Jak już mamy wszystko ładnie podsmażone dodać cały koncentrat pomidorowy wlać ostatnie sto ml wody i chwilę pod przykryciem poddusić na wolnym ogniu, następnie zdjąć pokrywkę i nadal smażąc i mieszając podsmażyć na średnim ogniu do czasu aż wyparuje dolana woda a leczo będzie gęstawe

  5. Tak przygotowane danie warzywne z kiełbasą zjedzą duzi i mali, świetny pomysł na ukrycie warzyw przed niejadkami. Moje leczo podałam z chlebem razowym lecz można je zajadać z białym chlebem jak również z bułką decyzja należy do państwa kto z czym będzie jadł

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Rena1 30 sierpnia Uwielbiam każdą wersję lecza - Twoja jest genialna! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń