Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letnia focaccia to pieczywo w stylu włoskim, które charakteryzuje się wyjątkową dekoracją. Z ziół, warzyw i mięsa tworzy się przepiękne obrazy, które zachwycą nie tylko podniebienie, ale także wzrok.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1727
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 40
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1727
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 40
Składniki
Dodatki do późniejszego udekorowania focacci mogą być dowolne – wszystko zależy od twojej wyobraźni i pożądanego efektu.
W misce wymieszaj ze sobą szklankę ciepłej wody, drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut. Przelej zaczyn do misy miksera z hakami do ciasta. Możesz ciasto wyrobić także ręcznie, ale musisz dość mocno naoliwić dłonie.
Dodaj do misy 1 szklankę mąki i dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Dołóż pozostałą wodę, oliwę z oliwek, sól i połowę pozostałej mąki. Mieszaj na niskich obrotach do połączenia składników. Dodawaj powoli pozostałą mąkę, do momentu, aż ciasto zacznie samo odchodzić od boków miski. Miksuj lub wyrabiaj jeszcze przez kilkanaście minut aż zyska pożądaną elastyczność.
Przełóż masę do miski wysmarowanej łyżką oliwy. Przykryj ją folią i pozostaw na 1-2 godziny lub do podwojenia objętości.
Formę do pieczenia o wymiarach 30 cm x 42 cm wysmaruj cienką warstwą oliwy. Przełóż do niej ciasto i rozciągnij je wzdłuż brzegów. Jeśli zacznie wracać, daj mu odpocząć przez 15 minut i ponownie je rozciągnij.
Focaccię przykryj szczelnie folią i włóż do lodówki na całą noc. Przed pieczeniem wyjmij ciasto nieco wcześniej, by zdążyło się zagrzać. Za pomocą palców zrób kilka wgłębień. Skrop chleb dużą ilością oliwy z oliwek. Posyp płatkami soli i odłóż na kolejne 30 minut.
Wszystkie warzywa, zioła i mięso, które chcesz użyć w tworzeniu dekoracji pokrój na pożądane kształty i posmaruj oliwą z oliwek, by się nie przypaliły. Stwórz swoją dekorację na powierzchni chleba. W tym przepisie z pepperoni i marchewki stworzono duże kwiaty, pąki to plasterki pomidorków koktajlowych. Gałęzie powstały z natki pietruszki i szałwii.
Piekarnik nagrzej do 230 st. Celsjusza. Piecz wiosenną focaccię przez 20-25 minut, do ładnego zrumienienia. Ze względu na dodatek warzyw i ziół, chleb najlepiej smakuje tego samego dnia, którego został upieczony.