Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i zdrowa tarta, pokryta warstwą twarozku zmieszanego z cytryna i parmezanem, dzieki czemu ciasto ma kremowa konsystencje, pasujaca doskonale do swiezych zielonych warzyw i prosciutto. Brokuły i groszek sa bardzo krótko smazone z czosnkiem na oliwie z oliwek, a pozostale skladniki sa ulozone na wierzchu, w tym miedzy innymi pedy grochu cukrowego, malo znane jeszcze w Polsce, ale dostepne. Posiadaja slodki smak, sa soczyste, maja wschechstronne zastosowanie w kuchni i zawieraja mnóstwo przyswajalnych skladników odzywczych. Szynka parmenska i krem balsamiczny dodaja calej potrawie niepowtarzalnego smaku.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Rozgrzac piekarnik do 200 ° C. W misce wymieszac ser, parmezan, sok i skórke cytrynowa, sól i pieprz. Rozwinac ciasto i umiescic na blasze wyłozonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie. Naciac linie wzdluz krawedzi ciasta - około 2-3 cm od krawedzi. Nakluc srodek ciasta kilka razy widelcem, posmarowac masa twarogowa starajac sie nie przekroczyc linii naciecia. . Krawedz ciasta wysmarowac roztrzepanym jajkiem.. Piec ok. 15-20 minut, do uzyskania zlotego koloru. Podczas pieczenia ciasta rozgrzac olej na patelni, dodac czosnek, groszek, brokuły i szczypte soli i pieprzu, smazyc na srednim ogniu przez 3 minuty, mieszajac kilka razy razy, az zmiekna.
Wyjac ciasto z piekarnika i ostroznie umiescic na talerzu lub tacy. Na wierzchu miescic brokuły i groszek, nastepnie pędy grochu, rzodkiewki, dymke i fete. Rozdrobnic plastry szynki i na wierzchu ulozyc liscie bazylii i tymianku.
Podac z kremem balsamicznym. Jesli chcemy zrobic wlasny krem, nalezy gotowac 1/4 szklanki octu balsamicznego z 3 lyzkami cukru tzrcinowego przez ok. 5 minut i ostudzic przed podaniem.