Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łódeczki drożdżowe z mięsem mielonym
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 462
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 24
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1194
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4633
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 462
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 24
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1194
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4633
Składniki
Do miski rozkruszamy drożdże dodajemy łyżkę mąki, cukier oraz letnią wodę. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, sól, jajko, olej oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia swojej objętości.Ciasta domowe
W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zacznie się rumienić dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i całość krótko smażymy, aż mięso straci swój surowy kolor.
Dodajemy kukurydzę ,fasolę passatę oraz koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, każdą rozwałkować na owalny kształt. Na środek nałożyć przestudzony farsz i brzegi dokładnie skleić, tworząc łódeczkę.
Gotowe łódeczki odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem o posypujemy ziołami prowansalskimi.
Pieczemy ok 20-30 minut w temperaturze 180 stopni góra dół bez termoobiegu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z sosem czosnkowym. Smacznego!