Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łódeczki drożdżowe z mięsem mielonym
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336683
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4012
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423126
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2595
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336683
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4012
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423126
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2595
Składniki
Do miski rozkruszamy drożdże dodajemy łyżkę mąki, cukier oraz letnią wodę. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, sól, jajko, olej oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia swojej objętości.Ciasta domowe
W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zacznie się rumienić dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i całość krótko smażymy, aż mięso straci swój surowy kolor.
Dodajemy kukurydzę ,fasolę passatę oraz koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, każdą rozwałkować na owalny kształt. Na środek nałożyć przestudzony farsz i brzegi dokładnie skleić, tworząc łódeczkę.
Gotowe łódeczki odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem o posypujemy ziołami prowansalskimi.
Pieczemy ok 20-30 minut w temperaturze 180 stopni góra dół bez termoobiegu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z sosem czosnkowym. Smacznego!