Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na łososia gravlax – czyli surowego łososia marynowanego w soli, cukrze i koperku. Danie pochodzi ze Skandynawii i jest znane ze swojego delikatnego, lekko słodko-słonego smaku i jedwabistej konsystencji.
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17314
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 155
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 131
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4888
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17314
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 155
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 131
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4888
Składniki
Sprawdź, czy łosoś nie ma ości. Jeśli są – usuń pęsetą.
Na dużym kawałku folii spożywczej ułóż warstwę koperku, następnie połowę Mieszanka cukru 2 części i soli 1 część Pieprz wedle uznania
Zasypujemy resztą przypraw Układamy pęczki koperku Pomarańcze w plasterkach Cytryny w plasterkach
Przykrywamy ręcznikiem papierowym i zalewamy niewielką ilością białego wina lub ginu
Wstaw do lodówki na 48–72 godziny. Co 12–24 godziny obracaj łososia (razem z folią), by marynował się równomiernie.
Po zamarynowaniu odpakuj, usuń koper i przyprawy, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem.
Krój ostrym nożem w bardzo cienkie plasterki pod kątem, zaczynając od ogona