Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś jest bardzo smaczny w każdej postaci. Moja propozycja to łosoś marynowany podany na surowo. Wspaniała przystawka na świąteczny stół i nie tylko. Prosty w przygotowaniu ale trzeba uzbroić się w cierpliwość. Warto jednak poczekać. Smak wynagrodzi nam wszystko.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117967
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8363
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3107
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2073
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1524
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117967
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8363
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3107
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2073
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1524
Składniki
Filet oczyścić z łusek , umyć i dokładnie wytrzeć. Do szklanego naczynia wkładamy rybę skórą do dołu.
Do miseczki wsypujemy sól, cukier i pieprz oraz koperek (najlepiej świeży ale można użyć też mrożonego) . Wszystko razem mieszamy i posypujemy łososia. Naczynie przykrywamy folią aluminiową wstawiamy do lodówki na 24 godz. Po tym czasie osączamy filet z płynu i ponownie do lodówki na kolejne 24 godz. Tak samo postępujemy jeszcze 2 razy.
Po 3 dniach zeskrobujemy nożem przyprawy. Podajemy pokrojony na cienkie plastry i skropiony sokiem z cytryny z pieczywem i np. zieloną sałatą. Dekorujemy plasterkami cytryny i gałązkami kopru.
Tak przygotowaną rybę można przechowywać w lodówce do 10 dni. Na zdjęciu łosoś w trakcie procesu marynowania. Jak tylko będzie gotowy dodam nowe zdjęcia