Do góry

Przekąski Przepis na:

Łosoś marynowany

Łosoś marynowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 231

Dodano:

Odsłon: 1009

Łosoś jest bardzo smaczny w każdej postaci. Moja propozycja to łosoś marynowany podany na surowo. Wspaniała przystawka na świąteczny stół i nie tylko. Prosty w przygotowaniu ale trzeba uzbroić się w cierpliwość. Warto jednak poczekać. Smak wynagrodzi nam wszystko.

Składniki

  • 1 kg surowego fileta z łososia ze skórą
  • 80 g soli
  • 80 g cukru
  • 4 łyżki drobno pokrojonego koperku
  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu czarnego
  • 1 cytryna
  • Gałązki koperku do dekoracji
5-6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Łosoś marynowany

Przygotowanie

  1. Filet oczyścić z łusek , umyć i dokładnie wytrzeć. Do szklanego naczynia wkładamy rybę skórą do dołu.

  2. Do miseczki wsypujemy sól, cukier i pieprz oraz koperek (najlepiej świeży ale można użyć też mrożonego) . Wszystko razem mieszamy i posypujemy łososia. Naczynie przykrywamy folią aluminiową wstawiamy do lodówki na 24 godz. Po tym czasie osączamy filet z płynu i ponownie do lodówki na kolejne 24 godz. Tak samo postępujemy jeszcze 2 razy.

  3. Po 3 dniach zeskrobujemy nożem przyprawy. Podajemy pokrojony na cienkie plastry i skropiony sokiem z cytryny z pieczywem i np. zieloną sałatą. Dekorujemy plasterkami cytryny i gałązkami kopru.

  4. Tak przygotowaną rybę można przechowywać w lodówce do 10 dni.
    Na zdjęciu łosoś w trakcie procesu marynowania. Jak tylko będzie gotowy dodam nowe zdjęcia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 18 stycznia Zawsze chcialam zrobic gravlaxa ale balam sie, ze to skomlikowane, zapisuje przepis! Odpowiedzi: 8 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń