Do góry

Przekąski Przepis na:

Łososiowy grilowany burger z sosem miodowo-musztardowym

Łososiowy grilowany burger z sosem miodowo-musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 353 Ocena: 6783

Dodano:

Odsłon: 1871

Dopóki trwa sezon na grilla, czesto robie posilki grillowane, gdyz odpowiednio przygotowane, sa nie tylko smaczne, ale i zdowe. Mozna tez bardzo szybko przyrzadzic przekaski i tak z resztek lososiowego fileta i niewielu innych skladników powstaje w oka mgnieniu niezwykly lososiowy burger z sosem miodowo-musztardowym. Zrobilam go na elekrycznym grillu, ale równie dobrze smakuje smazony na patelni.

Składniki

  • ok. 150 g łososiana na 1 burgera
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 bułka do burgerów
  • 2 łyżki przyprawy do ryb*
  • 1 łyżeczka koperku
  • rukola
  • mieszanka soli** lub sól morska
  • dżem bekonowy***
  • * Składniki przyprawy do ryb:
  • czarny pieprz, rozmaryn, sól morska, czosnek, cukier trzcinowy, koper, liście lubczyku, pietruszka, cebula.
  • ** Składniki mieszanki soli:
  • sól kamienna, wędzona papryka, cukier trzcinowy, płatki chili, czosnek, majeranek
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Łososiowy grilowany burger z sosem miodowo-musztardowym

Przygotowanie

  1. Do tego burgera nadaja sie nawet skrawki lososia, gdyz i tak trzeba je posiekac bardzo drobno, az powstanie cos w rodzaju tatara. Doprawic przyprawa do ryb i mieszanka soli lub sola morska.
    Wszystko dobrze wymieszac, na desce cedrowej umiescic pierscien do formowania i ostroznie wypelnic go mieszanka rybna i lekko ja docisnac.
    Z miodu, musztardy koperku i przprywy do ryb zrobic gladki sos.

  2. Poniewaz grillowalam burgera na elektrycznym grillu, nastawilam go na mocne posrednie cieplo 200° C. Gdy grill osiagnie swoja temperature polozyc deske z burgerem na bezposrednim obszarze i zamknac grilla. Poczekac az deska zacznie "skrzypiec" i dymic, wtedy posmarowac burgera sosem i przesunac burgera do strefy posredniej i grillowac burgera ok 10-15 min.
    Burger jest gotowy, gdy na jego brzegu jest widoczne sciete bialko. Nalezy zwrócic na to uwage, gdyz w przeciwnym razie burger bedzie zbyt suchy. Grill ma jeszcze wystarczajaca temperature, aby podpiec na nim polówki bulki.
    Gdy burger i bulki beda gotowe, posmarowac dolna czesc bulki dzemem bekonowwym, na to polozyc troche rukoli i burgera. Mozna go jeszcze posmarowac resztka sosu musztardowego i przykryc druga polówka bulki.

  3. Podawac burgera bezposrednio do spozycia.

    *** Dżem bekonowy - przepis tutaj

    https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-dzem-bekonowy,183238,konhambos.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

domeldoom 29 października Jeśli ktokolwiek uważa, że dostępny w naszych sklepach łosoś jest zdrowy to jest w błędzie. Pasiona na paszach z niewyobrażalną ilością leków - taki morski kurczak z fermy przemysłowej... Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 września Można dwa takie prosić na rano? ;)
Pychotka, jak każda rybka i jeszcze w takim wydaniu, mniami :)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń