Do góry

Przekąski Przepis na:

Makaronowe nachosy z dipiem serowym

Makaronowe nachosy z dipiem serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1666

Dodano:

Odsłon: 1139

Nietypowa chrupiąca przekąska, bardzo smaczna o zaskakującym smaku.

Składniki

  • Składniki:
  • opakowanie Makaronu (duże świdry)
  • mąka do oprószenia
  • olej do smażenia
  • Sól
  • Składniki na panierkę:
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • pół łyżeczki czosnku w proszku
  • szczypta kurkumy
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • Składniki na dip:
  • 25g masła
  • 25g mąki
  • 300ml zimnego mleka
  • Pieprz
  • Sól
  • słodka papryka w proszku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100g żółtego sera
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czipsy makaronowe: Makaron gotujemy przez ok 10 minut we wrzącej osolonej wodzie z olejem. Przelewamy zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia uważając, aby makaron się nie posklejał. Gdy wystygnie oprószyć mąką i smażyć na głębokim oleju, do momentu uzyskania złotego koloru. Osączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy przygotowaną panierką.

  2. Dip: Masło wkładamy do garnka, gdy zacznie się rozpuszczać dodajemy mąkę, intensywnie mieszamy. Dodajemy mleko w trzech porcjach ciągle mieszając. Jeśli sos jest zbyt intensywnie rozgrzany, zdejmujemy ze źródła ciepła, lekko studzimy po czym ponownie grzejemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy do gorącego sosu. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Ilość dodanego sera jest uzależniona od preferencji, czy chcemy uzyskać sos bardziej gęsty i ciągnący czy rzadki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń