Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nietypowa chrupiąca przekąska, bardzo smaczna o zaskakującym smaku.
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3197
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 781
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 272
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 213
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3197
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 781
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 272
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 213
Składniki
Czipsy makaronowe: Makaron gotujemy przez ok 10 minut we wrzącej osolonej wodzie z olejem. Przelewamy zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia uważając, aby makaron się nie posklejał. Gdy wystygnie oprószyć mąką i smażyć na głębokim oleju, do momentu uzyskania złotego koloru. Osączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy przygotowaną panierką.
Dip: Masło wkładamy do garnka, gdy zacznie się rozpuszczać dodajemy mąkę, intensywnie mieszamy. Dodajemy mleko w trzech porcjach ciągle mieszając. Jeśli sos jest zbyt intensywnie rozgrzany, zdejmujemy ze źródła ciepła, lekko studzimy po czym ponownie grzejemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy do gorącego sosu. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Ilość dodanego sera jest uzależniona od preferencji, czy chcemy uzyskać sos bardziej gęsty i ciągnący czy rzadki.