Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wigilijne makówki, nigdy nie może ich zabraknąć na naszym wigilijnym stole.
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1035
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7638
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1035
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7638
Składniki
Mak sparzyć osączyć, lekko podgotować, zmielić w maszynce. zalać wrzącym mlekiem i dodać masło, posiekane bakalie ( zostawiając kilka do dekoracji), zagotować. Zdjąć o ognia, dodać miodu, wymieszać. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Czerstwą chałkę pokroić w plastry. Tradycyjnie kroi się w cieniutkie kromki, ale do tej w kwadratowej formie kroiłam na grubość 1 cm. Masę i bułkę układamy warstwami w salaterce ( lub w foremce). Pierwsza warstwa to pokrojona bułka, ostatnia wierzchnia to mak. Potrawa powinna stać kilka godzin w chłodnym miejscu. Wierzch dekorujemy orzechami i obranymi migdałami.