Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzona makrela - dobra rzecz. Złociutka, tłuściutka... Ale makrela wędzona domowym sposobem... to jest to, co tygrysy lubią najbardziej. Ponieważ udało mi się kupić świeże makrele - to wędzimy.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 135
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3804
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 241
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 216
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 135
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3804
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 241
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 216
Składniki
Sprawione makrele umyj dokładnie, usuń skrzela i oczy. Osusz na papierowym ręczniku. Przygotuj zalewę: zagotuj ok. 1 l wody, wsyp 2 czubate łyżki soli, 3 posiekane ząbki czosnku, listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego i pół łyżeczki ziaren pieprzu. Pogotuj ok. 1/2 godziny i ostudź.
Ostudzonym wywarem zalej ryby i odstaw na minimum 12 godzin do lodówki. Makrele wyjąłem z zalewy następnego dnia.
Wyjęte ryby należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Aby były całkiem suche, dobrze jest je powiesić w suchym i przewiewnym miejscu na kilka godzin, do momentu, kiedy skóra będzie gładka i matowa. Brzuszki makreli należy rozchylić (np. za pomocą patyczka do szaszłyków ułamanego na miarę). Jest to istotna część całego procesu, ponieważ niedokładnie wysuszona ryba będzie się w dymie gotować a nie wędzić.
Suche ryby należy wędzić w zimnym dymie (ok. 50 - 60 st. C) przez ok. 2 - 3 godziny.