Do góry

Przekąski Przepis na:

Małe pączki serowe

Małe pączki serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2712

Dodano:

Odsłon: 2921

Małe pączki na jeden kęs.

Składniki

  • 300g twarogu
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • żółtko
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 łyżek cukru
  • 2,5- 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka octu
  • olej do smażenia
  • cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Małe pączki serowe

Przygotowanie

  1. Twaróg przepuścić przez praskę, dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Następnie dodać cukier, ocet i jajka. Wszystkie składniki dokładnie.
    Ciasto dokładnie wyrobić aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra i wycinać krążki literatką.

  2. Pączki smażyć w oleju rozgrzanym do 175 stopni (po wrzuceniu kawałka ciasta powinno szybko wypłynąć na powierzchnię), z obu stron na złoty kolor.
    Po wyciągnięciu pączki osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzone pączki posypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń