Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię klasyczną marchewkę z groszkiem, ale wersja z soczystym i słodkim groszkiem cukrowym jest moją ulubioną. To połączenie to prosty, pyszny oraz zdrowy dodatek do obiadu, który przygotujemy w kilka chwil. Marchewkę z groszkiem możemy serwować także jako samodzielną przekąskę warzywną.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 140
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20739
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27718
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4415
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 140
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20739
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27718
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4415
Składniki
Marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Groszek cukrowy pozbawiamy stwardniałych końcówek i kroimy strąki na 2 lub 3 części.
Pokrojoną marchewkę przekładamy do garnka, dodajemy szklankę wody, sól oraz cukier i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy groszek cukrowy i dusimy pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodajemy masło oraz mąkę*, mieszamy zawartość i gotowe! :) * Mąkę pszenną dodajemy prosto do garnka, przesiewając ją przez małe sitko (zapobiegniemy wtedy powstaniu grudek).
** Groszek cukrowy jest intensywnie zielony, soczysty i słodki w smaku. W odróżnieniu od łuskowej odmiany, możemy spożywać go w całości, wraz ze strąkiem. Połączenie cukrowej odmiany grochu z marchewką jest idealnym rozwiązaniem dla najmłodszych smakoszy. Dzięki małej zmianie mogą polubić to danie na nowo :D