Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna przekąska na Wielkanoc, którą można przygotować nawet na ostatnią chwilę. Zaskocz wszystkich gości marchewkami z ciasta francuskiego. Wyglądają na trudne do przygotowania, a przyrządza się je naprawdę prosto i szybko. Marchewki możesz podać wypełnione słodkim kremem, ale my polecamy nafaszerować je wielkanocną sałatką. Jak zrobić marchewki z ciasta francuskiego? Choć wyglądają jak elegancka przekąska, z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. Na początku wystarczy wyciąć równe pasy z ciasta francuskiego. Można je owinąć wokół specjalnych metalowych rożków, które są do kupienia w internecie. Jeśli ich nie masz, nic straconego. Zwiń kilka warstw folii aluminiowej - tak, aby tworzyła kształt rożka. To w zupełności wystarczy, jako baza do marchewki z ciasta francuskiego. Czym nadziać marchewki z ciasta francuskiego? Ten rodzaj ciasta jest na tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do słodkich, jak i słonych farszów. Jeśli szukasz deseru na Wielkanoc, możesz wypełnić rożki kremem z mascarpone, a w ramach zieleniny wetknąć miętę. Zależy ci na wytrawnej przekąsce? W środku ukryj zatem ulubioną wielkanocną sałatkę, a całość udekoruj natką pietruszki lub koperku.
Folia aluminiowa
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 332
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21840
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 332
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21840
Składniki
Na początku przygotuj sałatkę, czyli farsz do marchewek z ciasta francuskiego. Jajka ugotuj na twardo, a następnie je wystudź. Chłodne pokrój w drobną kostkę i wrzuć do głębszej miski. Szynkę pokrój w kostkę. Kukurydzę i groszek odsącz z zalewy. Ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę. Wszystko wrzuć do miski z jajkami. Dorzuć jeszcze drobno posiekany szczypiorek, majonez, jogurt grecki i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj, a gotową sałatkę włóż do lodówki, aby nieco się schłodziła.
W międzyczasie przygotuj 8 rożków z folii aluminiowej: wytnij 16 kwadratów i złóż je na pół, aby stworzyć trójkąt. Następnie zwiń w kształt stożka. Włóż jeden stożek w drugi, aby je wzmocnić. Finalnie powinieneś mieć gotowych 8 rożków.
Wyjmij z lodówki schłodzony arkusz ciasta francuskiego i bardzo delikatnie go rozwałkuj. Pokrój równolegle do dłuższego boku na 8 równych pasów. Bierz pojedynczo każdy pas i zawijaj wokół stworzonych wcześniej foliowych stożków - tak, aby powstał kształt, jak na zdjęciu głównym. Ciasto nie powinno dochodzić do końca foliowego stożka.
Papier spod ciasta francuskiego lub papier do pieczenia ułóż na blasze. Poustawiaj gotowe rożki otworem do dołu. Wstaw do piekarnika i piecz według wskazówek producenta ciasta francuskiego (zazwyczaj ok. 200-220 stopni, przez 10-15 minut). Po tym czasie wyjmij zarumienione rożki i odłóż do wystudzenia.
Schłodzoną sałatkę wyjmij z lodówki. Tuż przed podaniem gościom (aby ciasto nie zmiękło od sosu) przełóż delikatnie do zimnych marchewek z ciasta francuskiego. Na końcu udekoruj umytym i pokrojonym koperkiem. Powinna imitować natkę marchewki.