Do góry

Przekąski Przepis na:

Marynata do grzybów

Marynata do grzybów

Autor:

Przepisów i artykułów: 76 Ocena: 1219

Dodano:

Odsłon: 13546

Fajny sposób na zamarynowanie grzybów.

Składniki

  • ok. 2,5 kg grzybów leśnych
  • 4 szkl. wody
  • 1 szkl. octu
  • 1 łyżka soli
  • 2 liści laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 cebule
  • 2 łyżki cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marynata do grzybów

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyścić. Jeżeli są duże to pociąć na mniejsze kawałki.

    Do dużego garnka nalać ok. połowy wysokości wody i zagotować ją. Do wrzącej wody wkładamy grzyby i gotujemy je ok. 15 min.

    Po tym czasie odcedzamy grzyby i przelewamy je zimną wodą.

    Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

  2. Wszystkie składniki zalewy gotujemy ok. 5 min. Po zagotowaniu dodajemy ugotowane grzyby i pokrojoną cebulę. Gotujemy ok. 15 min.

    Grzyby razem z zalewą przekładamy do słoików razem z zalewą, zakręcamy.

    Pasteryzujemy ok. 8 - 10 min.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń