Do góry

Przekąski Przepis na:

Marynowane grzybki

Przepis dnia 2010-09-24
Marynowane grzybki

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1896

Dodano:

Odsłon: 33399

Smak lata zamknięty w słoiku, świetna przystawka nie tylko na imprezki :P

Składniki

  • grzyby leśne najlepiej borowiki, ok. 1 kg
  • woda, 3 szklanki
  • ocet 10%, szklanka
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • ziele angielski, ok 10 ziarenek
  • listek laurowy, 4-5
  • marchewka, 1
  • cebula, 1 duża
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Marynowane grzybki

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie oczyścić (większe przekroić) obgotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.

  2. W dużym garnku zagotować wodę z octem i przyprawami. Do wrzątku wrzucić cebulę, marchewkę oraz obgotowane grzyby. Całosć gotować ok 2-3 minuty.

  3. W umyte i wyparzone słoiki nakładać grzybki z warzywami, uzupełnić do pełna wrzącą zalewą. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić dnem do góry.

  4. Dla pewności możemy zapasteryzować około 15-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alicho05 16 września 2010 Przy takich proporcjach wody i octu muszą być bardzo kwaśne. Ja daję 5:1.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agunkaa 16 września 2010 Zebym mogla,to bym wszystkie grzyby matynowala,ale tu ludzie mysla ze to trucizna , preferuja tylko kurki,pieczarki i iewiem dlaczego,swietne te grzybki,i za takimi tesknie.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń