Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 7345
Dodano: 22.02.2021
Odsłon: 165
1-2 os. | 15 min | łatwe | przystępne |
Oczyscic grzyby, male grzyby zostawic w calosci, duze pokroic na spore kawalki, z grzybów shiitake usunac lodygi. Czosnek i szalotke obrac i pokroic w drobna kostke. Na patelni rozgrzac oliwe z oliwek i podsmazyc krótko grzyby na duzym ogniu, nastepnie zmniejszyc ogien i smazyc je dalej przez 3-4 minuty. Po uplywie polowy czasu dodac czosnek i cebule.
Pieprz, nasiona kopru wloskieo i igly rozmarynu drobno posiekac i posypac nimi grzyby. W tym samym czasie wlac do rondelka jablkowy ocet balsamiczny i miód i przez chwile gotowac.Wyjac grzyby z patelni, polac je marynata a nastepnie oliwa z oliwek. Wymieszac wszystko i odstawic na kilka minut.
Przygotowac dip ziemniaczany. Cebule, czosnek i natke pietruszki drobno posiekac. Jajko gotowac przez ok.7 minut, nastepnie ostudzic i obrac. Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrac, przelozyc do miski i dobrze rozgniesc widelcem. Oddzielic bialko i zóltko. Wymieszac zóltka z ziemniakami, dodawac pomalu oliwe i wymieszac wszystko na gladka mase. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Posiekac drobno bialka i dodac do masy, nastepnie dodac posiekana cebule i natke pietruszki. Wszystko dobrze wymieszac i doprawic do smaku odrobina octu balsamicznego lub soku z cytryny.
Ulozyc grzyby w miseczce lub na talerzu i podac z dipem ziemniaczanym.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Futka 2 dni temuZgłoś do usunięcia
Pyszna i oryginalna przystawka <30 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 4 dni temuZgłoś do usunięcia
Świetny przepis:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 22 lutegoZgłoś do usunięcia
Bardzo pomyslowy sposob na podanie przepysznych i swietnie doprawionych grzybow! nie znalam takiego przepisu. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz