Do góry

Przekąski Przepis na:

Marynowane śledzie w galarecie.

Marynowane śledzie w galarecie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1428 Ocena: 18420

Dodano:

Odsłon: 1657

Idealna przystawka na różne okazje.

Składniki

  • Składniki na 4 porcje (4 słoiczki 250 ml):
  • śledzie marynowane 8 filetów
  • marchew 8 plasterków
  • seler 8 kostek
  • liść laurowy 1 szt.
  • ziele angielskie 4-5 ziaren
  • pieprz ziarnisty czarny 4-5 ziaren
  • sól do smaku
  • żelatyna 25 g
  • woda 800 ml
  • ocet 10% 100 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • cebula ze słoiczka z marynowanych śledzi
  • ostre papryczki czereśniowe 3 szt.
  • Natka pietruszki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W 800 ml wody zagotowujemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, marchew i seler. Gotujemy do miękkości marchwi i selera. Studzimy, wyjmujemy marchew i seler. Przelewamy wywar przez sitko. Do wywaru dodajemy ocet, sól i cukier, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia.

  2. Do wymytych słoiczków wkładamy po 2 plasterki marchwi, po 2 kostki selera, po trochę cebuli z marynowanych śledzi i po kilka płatków świeżej natki pietruszki. Do każdego słoiczka wkładamy zwinięte w ruloniki płaty marynowanych śledzi.

  3. Na wierzch dodajemy jeszcze troszkę cebulki z marynowanych śledzi.

  4. Zalewamy zimną zalewą, zakręcamy dekielki i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

  5. Po kilku godzinach wykładamy na półmisek wyłożony sałatą, dekorujemy zieloną natką pietruszki i papryczkami.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń