Przekąski Przepis na:
Marynowane śledzie z warzywami w galarecie.

Przepisów i artykułów: 1469 Ocena: 19295
Dodano: 23.12.2017
Odsłon: 3524
Składniki
- Składniki na 4 porcje (4 słoiczki 250 ml):
- śledzie marynowane 8 filetów
- marchew 8 plasterków
- korzeń pietruszki 8 plasterków
- liść laurowy 2 szt.
- ziele angielskie 4-5 ziaren
- pieprz ziarnisty czarny 4-5 ziaren
- sól do smaku
- żelatyna 40 g
- woda 400 ml
- ocet 50 ml
- cukier 2 łyżeczki
- cebula ze słoiczka z marynowanych śledzi
- cebula czerwona połowa małej
- Groszek konserwowy
- Kukurydza konserwowa
- Natka pietruszki
- papryczki czereśniowe
- sałata rzymska
- Cytryna
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
W 800 ml wody zagotowujemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, marchew i seler. Gotujemy do miękkości marchwi i selera. Studzimy, wyjmujemy marchew i seler. Przelewamy wywar przez sitko. Do wywaru dodajemy ocet, sól i cukier, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
-
Do wymytych słoiczków wkładamy po 2 plasterki marchwi, po 2 kostki selera, cebuli z marynowanych śledzi i po kilka płatków świeżej natki pietruszki. i kawałku śledzia.
-
Na wierzch dodajemy jeszcze troszkę cebulki, kawałków śledzi. Zalewamy zimną zalewą z żelatyną, zakręcamy dekielki i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
-
Po kilku godzinach wykładamy na półmisek wyłożony sałatą, dekorujemy zieloną natką pietruszki i papryczkami i plasterkami cytryny.
Smacznego!!!
Komentarze do przepisu (2)

Maudie 23 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
Ślicznie podane :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz