Do góry

Przekąski Przepis na:

Marynowane śledzie z warzywami w galarecie.

Marynowane śledzie z warzywami w galarecie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1469 Ocena: 19295

Dodano:

Odsłon: 3524

Idealna przystawka na różne okazje.

Składniki

  • Składniki na 4 porcje (4 słoiczki 250 ml):
  • śledzie marynowane 8 filetów
  • marchew 8 plasterków
  • korzeń pietruszki 8 plasterków
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 4-5 ziaren
  • pieprz ziarnisty czarny 4-5 ziaren
  • sól do smaku
  • żelatyna 40 g
  • woda 400 ml
  • ocet 50 ml
  • cukier 2 łyżeczki
  • cebula ze słoiczka z marynowanych śledzi
  • cebula czerwona połowa małej
  • Groszek konserwowy
  • Kukurydza konserwowa
  • Natka pietruszki
  • papryczki czereśniowe
  • sałata rzymska
  • Cytryna
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W 800 ml wody zagotowujemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, marchew i seler. Gotujemy do miękkości marchwi i selera. Studzimy, wyjmujemy marchew i seler. Przelewamy wywar przez sitko. Do wywaru dodajemy ocet, sól i cukier, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia.

  2. Do wymytych słoiczków wkładamy po 2 plasterki marchwi, po 2 kostki selera, cebuli z marynowanych śledzi i po kilka płatków świeżej natki pietruszki. i kawałku śledzia.

  3. Na wierzch dodajemy jeszcze troszkę cebulki, kawałków śledzi. Zalewamy zimną zalewą z żelatyną, zakręcamy dekielki i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

  4. Po kilku godzinach wykładamy na półmisek wyłożony sałatą, dekorujemy zieloną natką pietruszki i papryczkami i plasterkami cytryny.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń