Do góry

Przekąski Przepis na:

Marynowane zielone szparagi z marchewką

Marynowane  zielone szparagi z marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 933 Ocena: 17586

Dodano:

Odsłon: 4309

Sezon na szparagi uważam za otwarty ! Może w tej wersji Wam posmakują ? Można przyrządzić wcześniej.

Składniki

  • 500 g zielonych szparagów
  • 500 g młodej marchwi
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • czarny pieprz
  • sól
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 garście świeżoposiekanej trybuli
  • 1 łyżka prażonych płatków migdałowych
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marynowane zielone szparagi z marchewką

Przygotowanie

  1. Szparagi umyłem, zdrewniałe końce odkroiłem. Marchewkę oczyściłem i obrałem. W 2 litrach wody zagotowałem z 2 łyżeczkami soli i masłem. Gotowałem w niej warzywa na półtwardo ok. 12 minut. Na średnim ogniu. Następnie osączyłem. Jajko ugotowałem na twardo.
    Marynata : ocet, musztardę, sól, pieprz wymieszałem z oliwą i 5 łyżkami wywaru z jarzyn. Dodałem trybulę. Marynatą zalałem jarzyny i odstawiłem na 2 godziny.
    Jajko obrałem , drobno posiekałem i posypałem nim warzywa. Przed podaniem posypałem płatkami migdałów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń