Do góry

Przekąski Przepis na:

Mielone z karkówki.

Mielone z karkówki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1424 Ocena: 18416

Dodano:

Odsłon: 10610

Kotlety mielone, w południowej Małopolsce zwane sznyclami – potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki (bułka może być również świeża – namoczona w wodzie i odciśnięta), doprawiona do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy dodają do tego kotleta świeżo posiekaną natkę pietruszki. (Wikipedia)

Składniki

  • karczek wieprzowy 1 kg
  • cebula mała
  • czosnek 4 ząbki
  • sól do smaku
  • jajka kurze 3 szt.
  • bułka tarta pół szklanki
  • pieprz czarny do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • wegeta 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymyte, osuszone papierowymi ręczniczkami mięso kroimy w większą kostkę. Czosnek i cebule obieramy i mielimy razem z mięsem. Do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajka oraz wszystkie suche przyprawy do smaku. Mięso wraz ze wszystkimi składnikami dobrze wyrabiamy. Ilością przypraw każdy decyduje pod swój smak.

  2. Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety, spłaszczamy na dłoni, układamy na rozgrzany tłuszcz na patelni.

  3. Smażymy z obu stron na rumiany kolor.

  4. Usmażone kotlety możemy podać jako dodatek do dania głównego jak i podać z chlebem jako przekąska.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń