Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone, w południowej Małopolsce zwane sznyclami – potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki (bułka może być również świeża – namoczona w wodzie i odciśnięta), doprawiona do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy dodają do tego kotleta świeżo posiekaną natkę pietruszki. (Wikipedia)
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 726
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 702
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 403
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3544
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 726
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 702
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 403
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3544
Składniki
Wymyte, osuszone papierowymi ręczniczkami mięso kroimy w większą kostkę. Czosnek i cebule obieramy i mielimy razem z mięsem. Do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajka oraz wszystkie suche przyprawy do smaku. Mięso wraz ze wszystkimi składnikami dobrze wyrabiamy. Ilością przypraw każdy decyduje pod swój smak.
Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety, spłaszczamy na dłoni, układamy na rozgrzany tłuszcz na patelni.
Smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Usmażone kotlety możemy podać jako dodatek do dania głównego jak i podać z chlebem jako przekąska. Smacznego!!!