Do góry

Przekąski Przepis na:

Mielonka wieprzowa.

Mielonka wieprzowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1626 Ocena: 23595

Dodano:

Odsłon: 858

Bardzo smaczna wieprzowa mielonka Tyrolska, prosta w zrobieniu, idealna do kanapek.

Składniki

  • Surowiec:
  • ścinki od schabu 1,4 kg
  • mięso z golonki 70 dag
  • skóra z golonki 20 dag (wcześniej ugotowana)
  • boczek 70 dag
  • Przyprawy:
  • aromat do tyrolskiej 2 g/kg (6 g)
  • peklosól 16 g/kg (48 g)
  • pieprz biały 3 g/kg (9 g)
  • ziele angielskie mielone 0,5 g /kg (1,5 g)
  • czosnek 2 g/kg (6 g)
  • Dodatki:
  • wywar z gotowania skóry z golonki 280 ml
  • skrobia ziemniaczana 30 g/kg (90 g)
  • osłonka barierowa termokurczliwa FI 70 mm po napełnieniu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Mielonka wieprzowa.

Przygotowanie

  1. Mięsa kroimy w 4 centymetrowe kostki, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy i peklujemy 48 godzin w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza.

  2. Zapeklowane mięsa mielimy przez sitko 5 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy zmieloną skórę z golonki oraz rozmieszane w wywarze z gotowania skóry wszystkie przyprawy razem ze skrobią ziemniaczaną i aromatem do Tyrolskiej. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości.

  3. Gotowym farszem napełniamy osłonki robiąc odpowiedniej wielkości batony.

  4. Gotowe batony z mielonką parzymy w 75 stopniach Celsjusza przy Fi 70 mm - 70 minut. Po parzeniu studzimy 10 minut w zimnej wodzie. Batony z mielonką przechowujemy w lodówce.

  5. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń