Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny, smarowny z galaretką wyrób, dla tych co nie za bardzo przepadają za wędzonymi produktami. A "od czasu do czasu" również jest potrzeba zmiany klimatów wędlin.
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 213
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 213
Składniki
Mięso myjemy i obsuszamy, kroimy w małe kawałki, dodajemy sól peklową i peklujemy na sucho przez 72 godzin w temperaturze 4-8°C. Najlepiej nadaje się do tego lodówka.
Po tym okresie mielimy wszystko na sitku 10 mm. Dodajemy przyprawy, wodę i dobrze mieszamy do osiągnięcia kleistości.
Napełniamy w przygotowane słoiczki 1,5 cm od krawędzi górnej i pasteryzujemy przez 3 godziny od zagotowania. Gotujemy na wolnym ogniu. Przez dodanie wody wytworzy się galaretka, która ma bardzo przyjemny smak.