Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanki mięsno-warzywne to moja specjalność. Idealne na ciepło i zimno, do pracy, szkoły, na piknik i obiad. Zawsze wychodzi, dziwi i cieszy innych. Ta zapiekanka to mięso, młode ziemniaczki, kukurydza, czerwona fasola. Do tego moje ogródkowe skarby : ogórki meksykańskie i liście nasturcji.
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 38
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 92
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 38
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 92
Składniki
Tortownica 22 cm. Ciasto. Mąkę przesiać do miski, w środek wkruszyć drożdże, posypać szczyptą cukru, zalać mlekiem. Odstawić na 5-10 minut. Potem dodać resztę składników, zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Farsz. Mięso wymieszać z rozdrobnioną cebulą i czosnkiem. Dodać oregano, kminek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać ręką i odstawić do lodówki ( na czas wyrośnięcia ciasta ). Potem dodać jajko, bułkę, dobrze wymieszać. Liście nasturcji krótko zblanszować, przelać zimną wodą i osuszyć. Ziemniaki nie powinny być rozgotowane. Kukurydzę i fasolę odcedzić. Tortownicę wysmarować smalcem, posypać bułką tartą. Spód wyłożyć większą częścią ciasta. Z pozostałego ciasta zrobić nos, usta, resztę cieniutko rozwałkować ( podsypując mąką ) i foremką wyciąć listki. Na ciasto rozłożyć : - 1/2 liści nasturcji - 1/2 mięsa - ogórki meksykańskie ( wcisnąć w mięso ) - 1/2 liści nasturcji - połówki ziemniaków - 1/2 mięsa wymieszanego z kukurydzą i fasolą
Wierzch obłożyć listkami , nałożyć nos, usta, oczy z oliwek i powieki. Piec w 180 C ok. 70 minut. Potem zdjąć obręcz z tortownicy i ew. podpiec boki. Po upieczeniu, zapiekankę możemy zostawić jeszcze w piekarniku. Wódkę mieszamy z barwnikiem i pędzelkiem malujemy listki.