Do góry

Przekąski Przepis na:

Mięsne kulki

Mięsne kulki

Autor:

Przepisów i artykułów: 360 Ocena: 3881

Dodano:

Odsłon: 837

Mięsne kulki, czyli idealna przekąska na każdą imprezę. Świetnie sprawdzają się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Koniecznie podajcie je z dipem np. czosnkowym lub z ketchupem.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowina)
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki sezamu czarnego (lub białego)
  • 1 jajko
  • Pieprz
  • Sól
  • Dodatkowo: tłuszcz do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do blendera wrzucamy słonecznik, orzeszki i sezam. Wszystko miksujemy, aż orzeszki rozpadną się na małe kawałeczki. Pestki dorzucamy do mielonego mięsa, dodajemy jajko, doprawiamy je pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kuleczki, mniej więcej wielkości małego orzecha włoskiego.

  2. Kuleczki smażymy na głębokim tłuszczu (np. we frytkownicy w 170°C) aż nabiorą ładnego brązowego koloru.

    Gotowe przerzucamy na ręcznik papierowy do odsączenia i podajemy.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń