Do góry

Przekąski Przepis na:

Mięsne kulki mocy

Mięsne kulki mocy

Autor:

Przepisów i artykułów: 634 Ocena: 5430

Dodano:

Odsłon: 905

Wariacja na temat mielonych:pieczone mielone 3 w 1:) W tych mielonych oprócz mięsa znajdziemy kaszę gryczaną oraz kapustę kiszoną czyli wszystko to co moglibyśmy podać jako pełen obiad:) Takie kulki możemy podać na ciepło lub zimno, jako danie główne lub sycącą szybką przekąskę w podróż lub do pracy.

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe 70 dag
  • kapusta kiszona 30 dag
  • kasza gryczana prażona 1 woreczek
  • jajka 2 szt
  • cebula 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mięsne kulki mocy

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną /ja wybrałam prażoną ale może być zwykła/ gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączamy z wody, wysypujemy z woreczka i studzimy.
    Kapustę kiszoną dokładnie odciskamy z wody /nie przepłukujemy!/ i drobno szatkujemy.
    Do miski wkładamy mięso mielone, paszę gryczaną, kapustę kiszoną, cebulę startą na tarce o małych oczkach, wbijamy jajka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy kule mocno ściskając dłońmi.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ok. 50 min, zdejmujemy folię i wstawiamy jeszcze na 5 min.
    * Długość pieczenia zależy od wielkości kulek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń