Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można usmażyć mięsne pączki? Oczywiście! Wystarczy ciasto drożdżowe – zamiast konfiturą – wypełnić mięsnym farszem!
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 662
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4440
Ta zupa jest bardzo sycąca, bardzo pożywna. Mięso, warzywa, makaron. Smak i z...
Odsłon: 1724
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 662
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4440
Ta zupa jest bardzo sycąca, bardzo pożywna. Mięso, warzywa, makaron. Smak i z...
Odsłon: 1724
Składniki
Rozkrusz drożdże do szklanki. Połącz z cukrem, a gdy zaczną „pracować”, dodaj trochę mąki (2 łyżki) i wodę. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianej ściereczki. Zaczyn powinien się spienić i znacznie powiększyć swoją objętość.
Przesiej przez sitko mąkę i wymieszaj z solą. Połącz z zaczynem i zagnieć na jednolite ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami).
Uformuj z ciasta kulę i przełóż ją do lekko natłuszczonej olejem miski. Odłóż pod przykryciem z bawełnianej ściereczki w ciepłe miejsce. Po godzinie krótko zagnieć ciasto i pozostaw jeszcze na 30 minut do dalszego wyrastania.
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Podsmaż cebulę na oleju, pod koniec dokładając do niej czosnek. Zdejmij warzywa z patelni i dolej trochę oleju.
Wysmaż na patelni mięso, cały czas mieszając, by nie zbiło się w grudki. W trakcie smażenia dodaj przyprawy – majeranek, kminek i obie papryki. Pod koniec dołóż cebulę z czosnkiem. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ponownie wyrób krótko wyrośnięte ciasto i podziel na kilkanaście porcji. Z każdej uformuj kulkę, a następnie rozpłaszcz ją dłonią na placek o grubości 3-4 mm. Na placki ponakładaj niewielkie porcje mięsnego farszu. Zawiń go w ciasto jak w sakiewkę, pozostawiając niewielki otworek. Rozpłaszcz każdy „pączek” i odłóż na 20-30 minut do dalszego wyrastania.
Rozgrzej dość dużą ilość oleju w garnku lub głębokiej patelni („pączki” mają w nim dosłownie pływać). Smaż mięsne „pączki” partiami po 3-4 sztuki – przez około 3 minuty każdą partię. Lekko wciskaj je przy tym w głąb garnka, by całe ciasto było zanurzone w oleju.
Usmażone „pączki” przekładaj na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.