Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne na wszelkie przyjęcia, przekąskę do pracy i szkoły. Aromatyczne mięso z delikatnym smakiem ogórka konserwowego.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 142
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 142
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Nadzienie mięsne. Mięso mielimy, doprawiamy przyprawą, solą, pieprzem, posiekaną cebulą, wbijamy jajko i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 60 minut. Po wyjęciu dodajemy bułkę tartą moczoną w mleku i dokładnie mieszamy.
Ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, wkruszamy drożdże, posypujemy je szczyptą cukru. Następnie wsypujemy dwa rodzaje mielonej papryki, z boku sól i pieprz, dolewamy letnie mleko, olej i wbijamy jajka. Wszystko dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kwadratową blaszkę 23 cm nasmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na prostokąt większy od blaszki. Na każdy kawałek ciasta równomiernie rozprowadzamy mięso, układamy 2 rzędy ogórków, zwijamy w rulon. Ciasto układamy w blaszce. Z odrobiny ciasta możemy zrobić ozdoby. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15-25 minut.
Wyrośnięte smarujemy rozmąconym jajkiem. Potem pieczemy 30 minut w 180 C, zmniejszamy do 170 i dopiekamy jeszcze około 30 minut.