Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini calzone jest to mini pizzy w kształcie pierożków. Świetnie się sprawdzi w formie na wynos np. do szkoły, pracy, na wycieczkę itp. Świetna zarówno na obiad jak i kolację. Sprawdzą się też na domowej imprezie. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Chociaż wiadomo, że najlepsze będą prosto z piekarnika. Pyszne i proste do przygotowania. Zawsze znikają błyskawicznie.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 30
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4182
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8614
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 878
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 30
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4182
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8614
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 878
Składniki
Mąkę przesiewamy. Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), odstawiamy na około 10-15 minut, a następnie dodajemy do mąki z solą. Dodajemy oliwę, wodę ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 min. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Cukinie ścieramy na tarce. Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Gdy ciasto nam wyrośnie dzielimy na 6-8 równych czyści (można na więcej będziemy mieć mniejsze pierożki). Formujemy placuszki które smarujemy oliwą, a następnie keczupem, posypujemy odrobiną przyprawy do pizzy, układamy dodatki i składamy jak pieroga. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok. 20 min. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego! Rady: Najlepiej użyć specjalnej mąki o wysokiej zawartości glutenu (nawet 30%). Jest ona oznaczona symbolem 00. Dobra jest też mąka pszenna typ od 450-600. Ja do tej pizzy użyłam mąki pszennej typ 500. Sól dodajemy do maki, nie do drożdży bo nie urosną. Im dłużej będziemy wyrabiać ciasto tym ciasto będzie bardziej puszyste.
Mini calzone serem, szynką, cukinia i pieczarkami