Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna przekąską na imprezowy stół. Calzone czyli pizza w formie pieroga to klasyczne, włoskie danie. Jedno z tych dań, które jako pierwsze znika ze stołu.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1096
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 386
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3266
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 735
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1096
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 386
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3266
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 735
Składniki
Ciasto: Do mąki dodać drożdże, sól i cukier. Zalać ciepłą wodą i stopniowo wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) dolewając oliwę. Kiedy ciasto będzie miękkie i elastyczne, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Sos pomidorowy: Składniki sosu połączyć i odstawić do przegryzienia. Nadzienie: Mozzarellę i parmezan połączyć. Cebulę posiekać w drobną kostkę, paprykę oraz szynkę pokroić w większą kostkę. Podrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą większej szklanki (lub pucharka do lodów) wykrawać koła. Środek każdego okręgu posmarować sosem, dodać cebulę, paprykę, szynkę oraz ser. Skleić brzegi ciasta i uformować pieroga. Boki dokładnie skleić za pomocą widelca. Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia. Podawać na ciepło lub na zimno z ketchupem. Smacznego!