Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna przekąska na imprezę, kolację czy jako posiłek do szkoły lub pracy. Takie mini calzone mogą być podawane zarówno na ciepło jak i na zimno. W każdym wydaniu smakują wyśmienicie.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 773
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 196
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31407
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 446
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 773
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 196
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31407
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 446
Składniki
Do mąki dodać drożdże, sól i cukier. Zalać ciepłą wodą i stopniowo wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) dolewając oliwę. Kiedy ciasto będzie miękkie i elastyczne, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Składniki sosu połączyć.
Podrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą większej szklanki wykrawać koła. Środek każdego okręgu posmarować sosem, dodać kawałek szynki i suszonego pomidora, posypać startym serem i oregano. Skleić brzegi ciasta i uformować pieroga. Boki dokładnie skleić dociskając widelcem. Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, do lekkiego zarumienienia. Podawać na ciepło lub na zimno.