Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mała przekąska ;). Więcej na blogu
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 25
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 113
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 877
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 25
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 113
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 877
Składniki
Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli masło, cukier i sól mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy przesianą mąkę, żółtka i kilka łyżek wody. Mieszamy wszystko ze sobą aż uzyskamy konsystencję piasku. Potem wyrabiamy ciasto za pomocą rąk. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto wyjmujemy z lodówki 30 minut przed rozwałkowywaniem. Możemy ciasto kilka razy uderzyć wałkiem będzie się lepiej rozwałkowywać. Rozwałkujemy ciasto tak bay było trochę większe niż nasza forma do pieczenia. Formy smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka, potem dociskamy ciasto do formy. Ciasto smarujemy białkiem i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Kiedy foremki z ciastem się chłodzą robimy masę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Kładziemy usmażony boczek na ręcznik papierowy by odsączyć go od nadmiaru tłuszczu. Potem jajka, żółtka sól i pieprz roztrzepujemy ze sobą. Dodajemy śmietanę i mieszamy ze sobą. Bierzemy foremki z ciastem, na który kładziemy trochę boczku i wylewamy trochę masy (około 3/4). Foremki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut do zarumienia się.