Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące ciasto, wyrazisty środek i pieczona feta. Pychota,
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 216
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 216
Składniki
Przygotowanie potrawy najlepiej rozpocząć od przygotowania warzyw. Cebulę obrać i pokroić w małą kosteczkę. Pora ( dolną część) umyć i pokroić w talarki. Cukinię obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Następnie na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić na nią cebulę i por. Smażyć około 2 minuty, a następnie dodać cukinię oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażyć przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie należy przyprawić warzywa. Zatem na patelnię dodać płatki chili, przyprawę ziołową do grilla oraz curry. Wszystko dokładnie wymieszać i podlać odrobiną zimnej wody, aby warzywa nie przywierały do patelni. Całość dusić około 7-10 minut od czasu do czasu podlewając zimną wodą. Cukinia ma lekko zmięknąć, reszta zmięknie podczas pieczenia. Całość doprawić solą i pieprzem. Ser feta pokroić w kostkę. Ciasto francuskie podzielić na 6 prostokątów, a następnie na każdym wykonać nożem niezbyt głębokie nacięcie (aby nie przeciąć ciasta na wylot) wzdłuż wszystkich boków – powstanie rodzaj rantu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć wpierw warzywa, a następnie kostki sera feta. Wszystkie składniki rozłożyć tak, aby nie przekraczały nacięcia. Jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200ºC przez około 17 minut, aż ciasto się „napuszy” i nabierze złotego koloru na rantach.