Do góry

Przekąski Przepis na:

Moje pierwsze sushi

Moje pierwsze sushi

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1222

Dodano:

Odsłon: 1002

No i w końcu je zrobiłam, moje pierwsze w życiu sushi. Myślę, że jak na pierwszy raz poradziłam sobie nieźle. Mam nadzieję, że i Wy będziecie tego samego zdania.

Składniki

  • Produkty z zestawu startowego do sushi :
  • 300 g ryżu do sushi Okomesan
  • 5 - 6 łyżek zaprawy do ryżu Sushisu Mizkan
  • imbir marynowany Sushi Gari różowy
  • 4 paski rzodkwi japońskiej
  • 2 paski świeżego ogórka
  • 4 paski Kanpyo tykwy marynowanej
  • 4 glony Nori Silver
  • chrzan Wasabi
  • mata do sushi
  • sos sojowy
  • 2 paski świeżego łososia
  • sos słodko kwaśny
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Moje pierwsze sushi

Przygotowanie

  1. Ryż dokładnie wypłukać aż wodą będzie czysta.
    Przełożyć go do garnka, wlać tyle wody aby wystawała około centymetra nad ryż.
    Garnek zakryć pokrywką i od zagotowania gotować 10 minut.
    Potem garnek zdjąć z ognia i zostawić jeszcze na 15 minut ( nie zdejmować pokrywki ).
    Następnie przestudzony ryż dokładnie wymieszać z zaprawą do ryżu.
    Przygotować pozostałe składniki do przygotowania sushi.
    Na macie rozłożyć nori, zanurzonymi w wodzie dłońmi wylepić ryż na nori zostawiając koniec ( na całe szerokości ) wolny od ryżu..
    Potem przez szerokośĆ na dole zrobić małe wgłębienie w ryżu i posmartować je wasabi.
    Następnie układać łososia, rzodkiew, tykwę i imbir.
    Za pomocą maty zwijać sushi w rulon i ostrym noże pociąć na plastry.
    Układać na talerzu i podać na przykład z sosem sojowym lub sosem słodko kwaśnym.
    Tak samo przygotować drugi rulon ( u mnie kolejne dwa były bez łososia a z ogórkiem ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń