Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No i w końcu je zrobiłam, moje pierwsze w życiu sushi. Myślę, że jak na pierwszy raz poradziłam sobie nieźle. Mam nadzieję, że i Wy będziecie tego samego zdania.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 319
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 47
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 76
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 55
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 319
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 47
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 76
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 55
Składniki
Ryż dokładnie wypłukać aż wodą będzie czysta. Przełożyć go do garnka, wlać tyle wody aby wystawała około centymetra nad ryż. Garnek zakryć pokrywką i od zagotowania gotować 10 minut. Potem garnek zdjąć z ognia i zostawić jeszcze na 15 minut ( nie zdejmować pokrywki ). Następnie przestudzony ryż dokładnie wymieszać z zaprawą do ryżu. Przygotować pozostałe składniki do przygotowania sushi. Na macie rozłożyć nori, zanurzonymi w wodzie dłońmi wylepić ryż na nori zostawiając koniec ( na całe szerokości ) wolny od ryżu.. Potem przez szerokośĆ na dole zrobić małe wgłębienie w ryżu i posmartować je wasabi. Następnie układać łososia, rzodkiew, tykwę i imbir. Za pomocą maty zwijać sushi w rulon i ostrym noże pociąć na plastry. Układać na talerzu i podać na przykład z sosem sojowym lub sosem słodko kwaśnym. Tak samo przygotować drugi rulon ( u mnie kolejne dwa były bez łososia a z ogórkiem ).