Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No i w końcu je zrobiłam, moje pierwsze w życiu sushi. Myślę, że jak na pierwszy raz poradziłam sobie nieźle. Mam nadzieję, że i Wy będziecie tego samego zdania.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22509
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14798
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4592
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44031
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 597
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 599
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22509
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14798
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4592
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44031
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 597
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 599
Składniki
Ryż dokładnie wypłukać aż wodą będzie czysta. Przełożyć go do garnka, wlać tyle wody aby wystawała około centymetra nad ryż. Garnek zakryć pokrywką i od zagotowania gotować 10 minut. Potem garnek zdjąć z ognia i zostawić jeszcze na 15 minut ( nie zdejmować pokrywki ). Następnie przestudzony ryż dokładnie wymieszać z zaprawą do ryżu. Przygotować pozostałe składniki do przygotowania sushi. Na macie rozłożyć nori, zanurzonymi w wodzie dłońmi wylepić ryż na nori zostawiając koniec ( na całe szerokości ) wolny od ryżu.. Potem przez szerokośĆ na dole zrobić małe wgłębienie w ryżu i posmartować je wasabi. Następnie układać łososia, rzodkiew, tykwę i imbir. Za pomocą maty zwijać sushi w rulon i ostrym noże pociąć na plastry. Układać na talerzu i podać na przykład z sosem sojowym lub sosem słodko kwaśnym. Tak samo przygotować drugi rulon ( u mnie kolejne dwa były bez łososia a z ogórkiem ).