Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moskole są jednym z najmilszych kulinarnych wspomnień kilku naszych pobytów w Zakopanem. Nie raz i nie dwa ratowały nasze wegetariańskie brzuchy w krainie wszechobecnego mięsa, gdzie królują rozmaite “koryta” wypełnione boczkiem, żeberkami i karkówką. Albo mięsnymi przysmakami z grilla. Wszystko to piękne, pachnące i smaczne, ale co ma w tym światku mięsem i tłuszczem płynącym jeść skromny i cichy wegetarianin? Zazwyczaj może zamówić niektóre pierogi, pomidora z bundzem, oscypki z grilla lub patelni albo moskole, najczęściej z masłem czosnkowym. Próbowaliśmy tego wszystkiego, ale najmilej wspominamy moskole. A że niedawno spadł śnieg, a my już dawno nie byliśmy na Podhalu (bo od nas to jest pioruńsko daleko), to nostalgicznie przygotowałam sobie te placki w domu. I przeniosłam się na chwilę do zupełnie innej rzeczywistości, wypełnionej górskimi wycieczkami, spacerami po dolinach tatrzańskich i muzyką Karpat.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12336
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13171
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5405
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12336
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13171
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5405
Składniki
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach.
Obierz ziemniaki, a następnie przepuść przez praskę,
dodaj maślankę, mąkę i sól.
Wyrób ciasto, a potem ukształtuj z niego gruby wałek. A raczej kilka wałków, bo jeden bardzo długi nie zmieści się na desce.
Odcinaj porcje ciasta i formuj z nich owalne placki o grubości około 1/2 cm.
Placki piecz na suchej patelni na palniku lub na blasze w piekarniku z obu stron do zezłocenia, czyli do momentu, aż osiągną lekko rumiany kolor.
... i z drugiej strony.
Gotowe moskole podaj z ulubionymi dodatkami, u nas było to aromatyczne masło czosnkowe, nie jest to jednak jedyna możliwość.
Bo warto pamiętać, że tu panuje niemal pełna dowolność.
Można użyć bryndzy, kwaśnej śmietany, dowolnego sosu gulaszowego, pachnącego masełka pieczarkowego czy tartego oscypka.
A nawet cukru lub konfitury, jeśli ktoś lubi.
Smacznego!