Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moskole są jednym z najmilszych kulinarnych wspomnień kilku naszych pobytów w Zakopanem. Nie raz i nie dwa ratowały nasze wegetariańskie brzuchy w krainie wszechobecnego mięsa, gdzie królują rozmaite “koryta” wypełnione boczkiem, żeberkami i karkówką. Albo mięsnymi przysmakami z grilla. Wszystko to piękne, pachnące i smaczne, ale co ma w tym światku mięsem i tłuszczem płynącym jeść skromny i cichy wegetarianin? Zazwyczaj może zamówić niektóre pierogi, pomidora z bundzem, oscypki z grilla lub patelni albo moskole, najczęściej z masłem czosnkowym. Próbowaliśmy tego wszystkiego, ale najmilej wspominamy moskole. A że niedawno spadł śnieg, a my już dawno nie byliśmy na Podhalu (bo od nas to jest pioruńsko daleko), to nostalgicznie przygotowałam sobie te placki w domu. I przeniosłam się na chwilę do zupełnie innej rzeczywistości, wypełnionej górskimi wycieczkami, spacerami po dolinach tatrzańskich i muzyką Karpat.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10768
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6196
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5368
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13106
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4844
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10768
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6196
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5368
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13106
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4844
Składniki
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach.
Obierz ziemniaki, a następnie przepuść przez praskę,
dodaj maślankę, mąkę i sól.
Wyrób ciasto, a potem ukształtuj z niego gruby wałek. A raczej kilka wałków, bo jeden bardzo długi nie zmieści się na desce.
Odcinaj porcje ciasta i formuj z nich owalne placki o grubości około 1/2 cm.
Placki piecz na suchej patelni na palniku lub na blasze w piekarniku z obu stron do zezłocenia, czyli do momentu, aż osiągną lekko rumiany kolor.
... i z drugiej strony.
Gotowe moskole podaj z ulubionymi dodatkami, u nas było to aromatyczne masło czosnkowe, nie jest to jednak jedyna możliwość.
Bo warto pamiętać, że tu panuje niemal pełna dowolność.
Można użyć bryndzy, kwaśnej śmietany, dowolnego sosu gulaszowego, pachnącego masełka pieczarkowego czy tartego oscypka.
A nawet cukru lub konfitury, jeśli ktoś lubi.
Smacznego!