Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moskole są jednym z najmilszych kulinarnych wspomnień kilku naszych pobytów w Zakopanem. Nie raz i nie dwa ratowały nasze wegetariańskie brzuchy w krainie wszechobecnego mięsa, gdzie królują rozmaite “koryta” wypełnione boczkiem, żeberkami i karkówką. Albo mięsnymi przysmakami z grilla. Wszystko to piękne, pachnące i smaczne, ale co ma w tym światku mięsem i tłuszczem płynącym jeść skromny i cichy wegetarianin? Zazwyczaj może zamówić niektóre pierogi, pomidora z bundzem, oscypki z grilla lub patelni albo moskole, najczęściej z masłem czosnkowym. Próbowaliśmy tego wszystkiego, ale najmilej wspominamy moskole. A że niedawno spadł śnieg, a my już dawno nie byliśmy na Podhalu (bo od nas to jest pioruńsko daleko), to nostalgicznie przygotowałam sobie te placki w domu. I przeniosłam się na chwilę do zupełnie innej rzeczywistości, wypełnionej górskimi wycieczkami, spacerami po dolinach tatrzańskich i muzyką Karpat.
Mój mąż lubi spaghetti i to naprawdę mu smakowało:) palce lizać
Odsłon: 1923
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 516
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 222
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 389
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3735
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 4100
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 516
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 222
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 389
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3735
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 4100
Składniki
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach.
Obierz ziemniaki, a następnie przepuść przez praskę,
dodaj maślankę, mąkę i sól.
Wyrób ciasto, a potem ukształtuj z niego gruby wałek. A raczej kilka wałków, bo jeden bardzo długi nie zmieści się na desce.
Odcinaj porcje ciasta i formuj z nich owalne placki o grubości około 1/2 cm.
Placki piecz na suchej patelni na palniku lub na blasze w piekarniku z obu stron do zezłocenia, czyli do momentu, aż osiągną lekko rumiany kolor.
... i z drugiej strony.
Gotowe moskole podaj z ulubionymi dodatkami, u nas było to aromatyczne masło czosnkowe, nie jest to jednak jedyna możliwość.
Bo warto pamiętać, że tu panuje niemal pełna dowolność.
Można użyć bryndzy, kwaśnej śmietany, dowolnego sosu gulaszowego, pachnącego masełka pieczarkowego czy tartego oscypka.
A nawet cukru lub konfitury, jeśli ktoś lubi.
Smacznego!
Przepisy Przekąski
Przekąski
Śledź na słodko
Przekąski
Pizza na cienkim cieście
Przekąski
Zapiekanka warzywna
Przekąski
Roladki z chipsami
Śledź na słodko
Dobry śledzik nie jest zły. Jeśli chodzi o mnie, to ja preferuję w słodkiej n...
Odsłon: 179
Pizza na cienkim cieście
Pyszna pizza lepsza niż w pizzerii Polecam przepis
Odsłon: 121