Do góry

Przekąski Przepis na:

Muffinki warzywne z selerem naciowym

Muffinki warzywne z selerem naciowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 396

Dodano:

Odsłon: 3807

Szybciutkie muffinki na śniadanie, przekąskę lub kolację. Znikają jeszcze ciepłe! Sprawdzą się doskonale jako dodatek zamiast pieczywa, dobrze smakują z majonezem lub keczupem.

Składniki

  • 220 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka przypraw: oregano, bazylia lub zioła prowansalskie
  • 2 szczypty soli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ⅓ dużej papryki czerwonej
  • 2 jajka
  • 60 g oleju roślinnego (ok. ⅓ szklanki)
  • 140 g mleka (ok. ½ szklanki)
  • ser żółty w kawałku
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Muffinki warzywne z selerem naciowym

Przygotowanie

  1. W pierwszym naczyniu mieszamy suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
    Warzywa kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do mąki i mieszamy.

    W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka. Wlewamy olej i mleko, mieszamy lub miksujemy.
    Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie masę rozkładamy do foremek na muffiny - 12 sztuk. Ser żółty ścieramy na tarce i ⅔ posypujemy po wierzchu. Pieczemy 25 minut z grzałką góra i dół, następnie 5 minut z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pozostałym serem.

    Podajemy jeszcze ciepłe lub na zimno.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń