Do góry

Przekąski Przepis na:

Muffiny wytrawne

Muffiny wytrawne

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4929

Dodano:

Odsłon: 8060

Popularne babeczki wcale nie muszą być na słodko

Składniki

  • Cebula 1 szt.
  • Szynka 10 dag
  • Ser żółty tarty 1 szklanka
  • Mąka pszenna 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Sól 1/4 łyżeczki
  • Jajko 1 szt.
  • Mleko 1/4 szklanki
  • Jogurt naturalny 1/4 szklanki
  • Cukier 1/4 łyżeczki
  • Olej 3 łyżki
  • Bazylia
  • Pieprz czarny mielony
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Muffiny wytrawne

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz szynkę na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek. Podsmażamy na rumiano i zdejmujemy w ognia.

  2. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Do miski z sypkimi składnikami dodajemy jajko, jogurt naturalny oraz mleko. Wszystko dokładnie miksujemy.

  4. Do miski z ciastem dosypujemy starty ser, podsmażoną szynkę i cebulę, szczyptę bazylii, szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy łyżką.

  5. Ciasto przekładamy do ¾ wysokości foremek do muffinek (z podanej porcji wyszło mi 11 babeczek). Układamy je na blaszce i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut (do zarumienienia wierzchu babeczek).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń