Do góry

Przekąski Przepis na:

Mule po marynarsku

Mule po marynarsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2121 Ocena: 47373

Dodano:

Odsłon: 2370

Najlepsze mule są w skorupkach ,niestety dostałem tylko mrożone bez skorupek. Kuchnia prowansalska.

Składniki

  • 1 kg małży (najlepiej w skorupkach ,wtedy 1,5 kg)
  • 4 szalotki
  • 50 g masła
  • 1 ,5 szklanki białego wina
  • bouquet garni (gałązki natki pietruszki ,tymianku i liść laurowy)
  • 150 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Małże płuczemy i osączamy. Masło rozpuszczamy i szklimy cebulę wraz z czosnkiem. Wlewamy wino ,dodajemy bouquet garni ,zagotowujemy. Dodajemy mule ,gotujemy kilka minut (jeśli mamy w skorupkach ,te które nie otworzą się ,wyrzucamy). Wyjmujemy bouquet garni ,wywar odparowujemy do połowy ,dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy solą ,mieszamy z natką. Podajemy od razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń