Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...w Malezji, murtabak jest sprzedawany na każdej ulicy, są to najczęściej chlebki roti nadziewane smażonym mielonym mięsem, wraz z czosnkiem, jajkiem i cebulą i przyprawami. Powiem że bardzo zasmakowało mi to danie. Z podanych składników wyjdzie nam 10-12 murtabaków
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 829
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 829
Składniki
roti:mąkę i sól wsypujemy do dużej miski, dodajemy glee i wodę. Wszystkie te składniki należy wymieszać aby powstało dość miękkie ciasto. Ciasto dzielimy na równe kulki i układamy np. na desce posmarowanej olejem. Zostawiamy tak na ok. godzinę.
wypełnienie: Rozgrzewamy patelnię dodajemy ghee i smażymy do miękkości obie drobno posiekane cebule (prawidłowo czerwoną cebule powinno się pokroić w piórka i posypać nią mięso które rozsmarowujemy na placku, ale ja z rozpędu pokroiłam w drobna kostkę więc i podsmażyłam). Dodajemy zmiażdżony czosnek, imbir nadal smażymy, aż cebula nabierze złotego koloru. Dodajemy kurkumę, garam masala i chili; mieszamy przez kilka sekund. Dodajemy mięso i groszek; smażymy od czasu do czasu mieszając.
Roztrzepane w małej misce jajka z solą i pieprzem odstawiamy na bok. Na stole rozsmarowujemy trochę oleju, bierzemy jedną kulkę ciasta; spłaszczamy ręką i wałkujemy na cienkie ciasto. Placek smarujemy delikatnie rozmąconym jajkiem i nakładamy po środku farsz; zawijamy boki. Na gorącą patelnię dajemy trochę ghee następnie delikatnie przenosimy nasz placek. Murtabak smażymy z obu stron żeby nabrał złocistego koloru...