Do góry

Przekąski Przepis na:

mus selerowo-jabłkowy

mus selerowo-jabłkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2560

Dodano:

Odsłon: 639

Jeden z pyszniejszych efektów mojej kremo-manii - rozgrzewający krem selerowo-jabłkowy . Jest słodki i bardzo korzenny. Perfekcyny na chwilę odlotu i zapomnienia.

Składniki

  • 2 duże selery
  • 3 duże jabłka
  • 200 g serka białego /kremowego/
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki miodu
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • spora garść rodzynek
  • 100-150 ml podgrzanego miodu pitnego
  • garstka owoców białej morwy
  • garść drobno posiekanych migdałów, orzechów włoskich i laskowych
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Selery obieram i gotuję ze szczyptą soli. Jabłka obieram, wyjadam skórki i gniazda nasienne, owijam w folię i zapiekam w 175 stopniach przez 20-25 minut. Rodzynki moczę w ciepłym miodzie pitnym. Kiedy seler będzie już miękki odcedzam go i umieszczam w misie blendera. Dodaję upieczone jabłka i ser. Wsypuję przyprawy. Miksuję do rozdrobnienia i połączenia. Wsypuję posiekane orzechy i migdały oraz odcedzone rodzynki. Mieszam. Ozdabiam rodzynkami i owocami morwy. Posypuję lekko cynamonem
    Mus jest znakomity na śniadanie, przekąskę i kolację. Można podać go z ryżem, kaszą, płatkami owsianymi. Wspaniale smakuje na ciepło i przestudzony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń