Do góry

Przekąski Przepis na:

Nadziewany chlebek drożdżowy

Nadziewany chlebek drożdżowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 360 Ocena: 3916

Dodano:

Odsłon: 555

Dzięki temu chlebkowi można praktycznie "wysprzątać lodówkę". Jako farsz można dodać praktycznie co tylko się chce ;) Oto przepis z przykładowym farszem, który możecie dowolnie modyfikować.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 10 dag świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • 75 ml oleju
  • 200 ml mleka
  • około 600 g mąki
  • Sól
  • Farsz:
  • 200 g dowolnego żółtego sera (startego lub w plasterkach)
  • około 200 g mrożonego szpinaku
  • około 3 szklanki różnych marynowanych warzyw (ja użyłam w różnych proporcjach pieczarek, kaparów, karczochów, papryki, oliwek c
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • Dodatkowo:
  • 1 rozkłócone jajko
  • olej do posmarowania ciasta
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mrożony szpinak wrzucamy na roztopione masło i podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy całkowicie się rozmrozi i rozpadnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Smażymy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Marynowane warzywa kroimy w kostkę lub na mniejsze kawałki.

  2. Wszystkie składniki (oprócz mąki) dobrze miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i ręcznie wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić do dłoni (gdyby bardzo się kleiło dosypujemy jeszcze trochę mąki). Ciasto rozwałkowujemy na średniej grubości prostokąt.

  3. Na prawie całej powierzchni ciasta (pozostawiając około 5 cm u góry do sklejenia rolady) rozkładamy farsz. Najpierw dokładnie smarujemy je olejem, później szpinak, ser, a na końcu wszystkie marynowane warzywa. Delikatnie od dołu zawijamy ciasto formując roladę.

  4. Chlebek przekładamy na dużą blachę (ponieważ urośnie). Smarujemy go rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około godzinę.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń