Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki temu chlebkowi można praktycznie "wysprzątać lodówkę". Jako farsz można dodać praktycznie co tylko się chce ;) Oto przepis z przykładowym farszem, który możecie dowolnie modyfikować.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 670
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 398
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3250
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4082
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 855
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 670
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 398
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3250
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4082
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 855
Składniki
Mrożony szpinak wrzucamy na roztopione masło i podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy całkowicie się rozmrozi i rozpadnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Smażymy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Marynowane warzywa kroimy w kostkę lub na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki (oprócz mąki) dobrze miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i ręcznie wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić do dłoni (gdyby bardzo się kleiło dosypujemy jeszcze trochę mąki). Ciasto rozwałkowujemy na średniej grubości prostokąt.
Na prawie całej powierzchni ciasta (pozostawiając około 5 cm u góry do sklejenia rolady) rozkładamy farsz. Najpierw dokładnie smarujemy je olejem, później szpinak, ser, a na końcu wszystkie marynowane warzywa. Delikatnie od dołu zawijamy ciasto formując roladę.
Chlebek przekładamy na dużą blachę (ponieważ urośnie). Smarujemy go rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około godzinę. Smacznego