Do góry

Przekąski Przepis na:

Najeżone placuszki z cebuli

Najeżone placuszki z cebuli

Autor:

Przepisów i artykułów: 345 Ocena: 8041

Dodano:

Odsłon: 924

Pyszna,chrupiąca i aromatyczna przekąska dla miłośników cebuli :) Placuszki można podawać np z sosem czosnkowym.

Składniki

  • Cebula 4-5 szt
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
  • Papryka słodka 2 łyżeczki
  • Majeranek 2 łyżeczki
  • Kurkuma 1 łyżeczka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Chili 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
  • Woda ok 3/4 szklanki
  • Olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Najeżone placuszki z cebuli

Przygotowanie

  1. Cebule obrać i pokroić w piórka.

    Mąkę pszenną,ziemniaczaną oraz przyprawy wymieszać razem.
    Do suchych składników dodać wodę (tak by wyszło odrobinę gęstsze ciasto naleśnikowe) i dokładnie wymieszać.

    Do ciasta dodać cebulę i dokładnie wymieszać.

    Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką małe porcje cebuli w cieście.Smażyć na złoty kolor po ok 2-3 min z każdej strony.Odsączyć na papierowym ręczniku.

    Placuszki można podać z sosem czosnkowym.(do ok 200 g jogurtu naturalnego wcisnąć 2 ząbki czosnku i wymieszać)
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń