Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obowiązkowo na Świątecznym stole i jako podstawa wywaru na barszcz biały. Małe ułatwienia usprawnią wyrób domowej kiełbasy.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1145
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1145
Składniki
Pierwsze ułatwienie to ilość im mniej tym szybciej, uwinęłam się mniej niż w godzinę. Kupiłam jak najtłustszą łopatkę aby nie kombinować z dodawaniem boczku dla tłustości. 3/4 łopatki zmieliłam na grubym oczku a 1/4 na cienkim.
Dodałam przyprawy, majeranek, czosnek, pieprz i sól są obowiązkowe przy białej kiełbasie. Masę włożyłam do robota planetarnego i wyrobiłam końcówką do wyrabiania chleba na wolnych obrotach.
Jelita namoczyłam i przepłukałam. Nadziałam kiełbasy maszynką do mielenia z końcówka do kiełbas. Dobrze jest najpierw natłuścić końcówkę masą kiełbasianą. Przy "prykowaniu" kiełbasy maszynką trzeba uważać aby nie wtłaczać powietrza, i nie może być za ścisła, po NADZIANIU całości obkręcałam kawałki i zawiązywałam sznurkiem. Teraz najlepiej aby kiełbasa odpoczęła noc w lodówce. Następnego można ją zamrozić lub obgotować, 25 min w 80 C. Wywar nadaje się na bazę barszczu, lub zup, do których pasuje wywar wieprzowy z czosnkiem.
Biała kiełbasa najsmaczniejsza jest podawana na ciepło też na kanapkach i na zimno z chrzanem.
Smacznego :)